Det nya nyfunkis

Idag (24 juni) är det möte i Oxie, Malmös utslängda villaenklav. Mötet kommer nog bli en veritabel uppvisning i hur NIMBY-lobbyn arbetar. Dagens Oxie är ett gigantiskt villaområde, med hus från olika tidsperioder. Och diskussionen om höghusen borde vara perifer relativt vad som faktiskt ska byggas.

Exempelvis bygger JM ett område med hus (se bild nedan) som liknar den typiska 70-talsvillan (notera speciellt takvinkeln och fönsterparet på övervåningen), i en något moderniserad tappning. Mig veterligen är detta en tämligen unik nybyggnation. Vid första anblick ser det ut som området renoverats och fått mysig 2000-talsmarksten. Är det nyfunkisvågens efterträdare vi ser?

Av: David Lindelöw

2 kommentarer

Under arkitektur, sovstad

2 svar till “Det nya nyfunkis

  1. Jag var i Oxie för första gången för en vecka sedan. Klurig ort, körde runt länge och väl innan jag fick något grepp om den. Bara att hitta till centrum tog en dryg halvtimme. Glädjande då att man tar tag i dessa delar. Efter en titt på planerna skrämmer snarare längden på byggnaderna och storleken på ytorna mig än höjden på punkthusen.

    Men det stora problemet med Oxie kvarstår: massutbyggnaderna av likadana villor (om det så är 70- eller 90-tal). Stora områden helt utan relation till varandra. Ingen logik, inget sammanhang. Jag hoppas inte det är mer sånt vi får se i kransområdena av JM & co.

  2. Ping: Detaljplanen och demokratin « Betongelit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s