Nya sorters frigolithus

Så fort man ser en nyhet om innovation inom byggbranschen så kommer ett nytt gnällinlägg som ett brev på posten, eller hur?  Men lite hype måste man väl få tona ner om man så tycker.

Ny Teknik (och senare DN, men det är ändå exakt samma artikel) skriver om ett företag som heter Fagerdala EPS-System, och som ”uppfunnit” (eller snarare breddat användningen för) ett material som heter EPS-betong. EPS betyder Expanderad Polystyren och är samma plast som utgör ”kornen” i frigolit. Materialet utgörs alltså av cementpasta blandat med ”plastkornen” (och med detta menar jag inte att raljera, materialet används ofta för att ”fylla upp och jämna av” ett betongbjälklag utan att tillföra allt för mycket extra  vikt).

Företaget/”journalisten” från Ny Teknik upplyser minsann om att materialet är ”bärande,  värmeisolerande, fukttåligt och icke brännbart”. Det låter ju som ren science fiction, ett sådant material kan väl aldrig finnas?

Förutom det ökända radonet har alltså lättbetong också varit inblandat i en rad fuktskandaler, där byggentreprenörerna i förväg stolt har gjort liknande förutsägelser som görs i artikeln:

 • Vid uppförande av alla sorters betong- och murverksväggar tar man med sig stora mängder fukt in i huset. Eftersom plastkornen, precis som stenarna i ”vanlig” betong, kan antas vara vattentäta är det alltså, precis som för vanlig betong cementpastans egenskaper som är avgörande för uttorkningshastigheten. Alltså måste uttorkningstiden (och fuktinnehållet) vara den samma, dvs. >> 1 år för jämvikt mellan betong och inomhusklimat.
 • Bara för att en vägg består av ett enda skikt betyder det inte att man inte är säker från mögel. I synnerhet inte om det skulle sitta tapeter på insidan. I artikeln verkar det dock antydas att man tänker använda oorganisk puts.
 • Under ovan nämnda uttorkningstid kommer husets ägare att hinna flytta in och stadga sig. Precis som med tidigare fuktskador med lättbetong kan skadorna uppstå i kombination med tillfogad inredning (garderober fr. a).

Bara för att väggarna är homogena och inte har övergångar materialskikt kan man inte säga att de är fuktsäkra, som tillverkaren säger.  Men man ska inte måla fan väggen, husen behöver inte gå åt skogen. Å andra sidan är det faktiskt inget nytt under solen, riktigt. Den som lever (i husen, framförallt), får se, säg bara inget till honom.

Av: Jonas Westin

PS. Författaren är förstås medveten om att betong och lättbetong är olika material. I sammanhanget har de dock jämförbara egenskaper.

Annons

7 kommentarer

Under Byggande, Industriellt byggande, Ingenjörssmak, Innovation

7 svar till “Nya sorters frigolithus

 1. Kanske en fantastisk produkt. Just uttorkningen verkar man dock ta lätt på. Same old story, alltså.

  Mer intressant är den helt okritiska hanteringen i byggmedia. Det hade ju varit enkelt och befogat att fråga en kunnig opartisk person också.

  Jag reagerade häromdagen på Byggindustrins artikel om Dipart, där själva nyheten var att man nu börjat fråga om priset innan man handlade!
  (Pressreleasen från Dipart var plankad rätt av)

 2. Jonas

  sync: Uttorkningen är det alltid. Tittar man på artiklarna står det som vanligt: ”Vi bygger inte in någon fukt,” och ”mineraliska material som _andas_”.
  Jag tycker det är bra att man skriver om ”positiva” skapande nyheter också. Dock är det synd att samma klyschor kommer tillbaka igen och igen, och de som hamnar i kläm är de som blir mest utsatta: beställare av småhus för eget bruk. Att döma av de senaste dagarnas trafik och en snabb googling verkar intresset för EPS-systemet vara stort, men ännu större är intresset för att läsa på själv innan man bestämmer sig 🙂 Hoppas nån av de som hittat hit kan få ut nåt av denna rätt så tekniska diskussion.

 3. David

  Skönt att bloggen äntligen gör skäl för sitt namn.

 4. karlr

  Nu snodde du min kommentar David!

  Om jag förstår det här rätt så blir detta något slags lättviktarhus (…) då man istället för betongblock staplar den här EPSen. Jag antar att de inte blåser bort men förutom att de nu är väldigt lätta och därmed mer lätthanterliga, vad var poängen med dem? Det kan väl inte vara så att de riktat polystyrenet att bara släppa fukt i ena riktningen? Hur fick de ekonomi i att rikta cellplastkulorna isf?
  Är jag ute på avvägar nu?

  tog för övrigt lång tid innan jag insåg att i din kommentar Jonas att det stod ”mineraliska material” och inte ”minimalistiska material”. Man ser det man vill…

  Intressant inlägg!

 5. Ping: Nu skapas stenhuskänslan även i polystyrenhus!!! « ByggBlasket

 6. ByggBlasket

  Bra inlägg och analys! När det gäller journalister så kan de ju vara ganska naiva och ”lättköpta” – billig marknadsföring som ingen behöver ta ansvar för… och journalisten får väl betalt ett par ggr om – en gång av NyTeknik och en gång av DN.

 7. Ping: Nu skapas stenhuskänslan även i polystyrenhus!!! @ byggblasket.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s