Storkvarteret som sprängdes, bokstavligen…

”Who kills Mitte?” står det vid biografen vid Hackesche Höfe. Frågan är väl retorisk men det är nog ändå några år sedan det fanns nåt Mitte att döda så långt nere i centrum, nära Alexanderplatz. Istället ligger det flagship-store efter flagship-store på Alte och Neue Schönhauser Straße.

Ner mot Hackesche Höfe leder dock Brunnenstraße. Den är lite speciell eftersom den övre delen av gatan tillhörde västsidan, och nedre (nedanför/söder om Bernauer Str.) östsidan. (Längs gatan ligger också Berlins enda egentliga backe, om nån nu är intresserad). Efter Bernauer Straße ligger gallerierna allt tätare och det blir kortare och kortare till latten. Men gränsen precis därvid är knivskarp, mellan renoverade Altbau:s (öst) och riva-hela-skiten-och-smäll-upp-vad-som-ser-ut-som-insekter-med-vita-aluminiumprofiler-på 70-och-80-talet (väst). På ena sidan galleri och cykeluthyrning för turister, på andra sidan nåt som ser ut som en betongbunker med ett Lidl i.

karta_brunnenstraße

Men varför sitter han här och häver ur sig? Jorå, det som är intressant är att vi faktiskt längs denna gata får en parameterstudie i gentrifiering. Även om ingen har vågat sätta ner foten rejält i klaveret och tala högt om det, tror jag nämligen att de flesta är överens om att en spontan stadsomvandlingsprocess måste uppstå i en ”Altbau”- (det kommer mer om det här begreppet nån gång, därför håller jag mig till det) -miljö med den täta stenstaden och de slutna stadskvarteren. Just på Bernauer Straße blir detta ganska tydligt; Adidas flagship store Berlin kommer kanske att tränga ut ”Die alternative Gallerie” eller nåt annat skit ur sina lokaler, men inte Lidl eller Norma lite längre upp. (Ska se om jag kan klippa ut en karta åt er om bara min kommunistdator pallar det). Den som vill ”räkna” på det här med gentrifiering har antagligen ett oändligt antal parametrar att ta hänsyn till…

grube_ii1

När man går längs gatorna ser man bara rader av slutna fasader. Stämningen är väldigt Prenzlauer Berg (eller ny-Söder för den som inte varit i Berlin, eller S:t Knuts torg för den som inte varit i Stockholm (likt undertecknad)).  Tar man bara sig in på gårdarna är det doch en annan värld som öppnar sig. Hitta ett lite fulare hus så är det antagligen öppet in till gården (detta har att göra med hur Berliner Miethäuser/byggstilen ser ut), kolla också om det inte är öppet ända upp till vinden och om man kan ta sig upp på taket. Inuti de enorma kvarteren finns i sin tur ytterligare kvarter, precis som en rysk docka. Jag finner det sannolikt att kvarteren nere på kontinenten fick växa sig ännu större än de svenska storkvarter som yimby händelsevis skriver om, dagen till ära.

[ Nedan nämnda videoklipp kommer snart, slänger upp det här så länge för att sätta lite press på mig ]

All rappakalja bara för att slänga upp några videoklipp från den stora byggrop som vi hittade idag när vi var inne och rensade mellan husen. Mitt intryck är faktiskt att gropen har påbörjats, husen har rivits och förankringar slagits ned, men sedan har det stannat av helt. Om inte den föregående (”Tiefbau”/geoteknik-) entreprenören varit extremt noggrann (det var helt renrensat!) vid överlämningen till nästa (”Hochbau”) entreprenör, vilket är ganska otroligt, är min gissning att man gjort stora planer för sig och att pengarna sedan tagit slut. ”Men, men…, det är ju ganska mycket pengar i sjön?” Med svenska mått mätt är detta ett stort projekt, men i Berlin drar man sig inte för att slänga ut en 30-40 miljoner euro på ett stort hål för att sedan låta det stå ett par år innan det säljs (ja, vi var på studiebesök på Berliner Zoofenster vid Joachimsthaler Straße), om det så är mitt vid Kurfürstendamm, så det är fullt rimligt att man har påbörjat ett bygge och nu rullar tummarna i väntan på att det ska bli lönsamt. Det bor inte så många punkare i Mitte längre (utom några få talibaner), men bakom barnvagnarna och de renoverade fasaderna lurar alltså en mörkare, och lite intressantare hemlighet. Vad det slutna kvarteret i kvarteret är för något vågar jag inte gissa mig på, men jag ska se vad jag kan få reda på det…

Av: Jonas Westin

5 kommentarer

Under Berlin, förtätning, gentrifiering, Ingenjörssmak

5 svar till “Storkvarteret som sprängdes, bokstavligen…

 1. David Lindelöw

  De här storkvarteren i Berlins äldre delar hade ekonomibyggnader på innergården. Är det såna du syftar på?

 2. Jonas

  Ja, kanske det… här står det också lite om utvecklingen av bostadskvarteren i tyska städer;
  http://de.wikipedia.org/wiki/Mietskaserne
  Konceptet med ”Seitenflügel” och ”Hinterhaus” är inte lika välutvecklat (och vanligt) i Sverige om jag förstått det rätt, eller så har de blivit rivna i jakten på ljuset.

  Just i det här fallet är dock byggnaden i mitten så jävla stor (kommer förhoppningsvis synas på filmklippen) så jag har svårt att tro att det har varit en ekonomibyggnad?

 3. karlr

  ja den ser ju verkligen stor ut.Om ekonomibyggnader så är det väl storleksordningen fabrik för cykeldelar eller så.

  Det är inte så att du hittat en swimmingpöl?Stadsmässigt utomhusbad låter rättså Berlinskt ändå. Men det är ju förståss lite svårt att avgöra djupet härifrån.

 4. karl_wetongelit

  Jättefin artikel jonas! Angående din deterministiska tes om gentrifieringens uppkomst måste jag bara fråga: finns det inte lite för många ”altbaus” i berlin för att man ska kunna ta ut värdestigningen i förskott? Och hur känner du att vi tar vårt samhällsansvar när vi prånglar ut sådana här teser, som är just de som ligger till grund för rådande finanskris?

 5. Jonas

  Om jag förstår din fråga rätt:
  Altbau är en förutsättning för en _spontan_ omvandlingsprocess (som genomförs steg-för-steg av många små entreprenörer) i motsats till ”nu-ska -vi-gå-in-och-meja-skiten-med-marken-o-smälla-upp-nåt-snyggt-och-fancy”, som ju per definition kan genomföras var som helst där det ekonomiska trycket är tillräckligt högt. Däremot måste det ju inte _leda_ till en sån omvandling. Det finns ju altbau i emmaboda också, och i Sassnitz.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s