Kolla alltid YouTube innan du duschar

Efter att ha sett utställningen “Yes is More” på DAC i helgen måste jag konstatera: Det är alldeles för lite Bjarke Ingels på Betongelit! Då jag också blivit ombedd att skriva lite positivt för en gångs skull, kan det vara läge att slå två flugor i en smäll: jag tycker att den danske dåren faktiskt visar tankegångar som trycker in lite äkta hållbarhet i arkitekturen!

Att slakta heliga kor gör ont, vare sig religionen heter hinduism eller moderism

Att slakta heliga kor gör ont, vare sig religionen heter hinduism eller modernism

“Funktionsblandning” säger han. “Va fan!” säger ni. “Det pratade ju vi om redan XXXX” (inför eget årtal här). Men Bjarke pratar om funktionsblandning på djupare nivå och större omfattning än vad i alla fall jag sett tidigare: Flerfunktionshus, som går längre än att bygga butiker i bottenplan och kontor på ovanvåningarna.

Det som jag tycker är intressant med de här idéerna, är att Bjarke reflekterar över att olika verksamheter har olika behov, och olika energianvändning. Han menar att de stora energikostnaderna för kontorslokaler kommer från nedkylning, medan energikostnaderna för bostäder främst kommer av uppvärmning. Vidare pekar han på att en enkel sak som direkt solljus är störande och oönskat på ett kontor, men att det bidrar till en bättre och ljusare bostad. Så varför inte kombinera?

ingels

Vidare menar han att huset då kan använda energiöverskott från en verksamhet till något annat i en annan verksamhet. Det kan tyckas banalt när han tar exemplet att frysen från en matvaruaffär ger så mycket överskottsvärme att den kan värma en swimmingpool. Men poängen är väl att skapa miljöer där någon form av energiväxling blir möjlig. Jag har själv sett hur heatset-tryckpressen (en tryckmetod där man torkar färgen med två stycken fem meter långa gasolbrännare) på Allers i Helsingborg kunnat värma upp hela industri-/kontorshuset. Det handlar inte om att söka en lösning to rule the all, utan att se vad som går att göra i den situation man har. Till exempel när någon påpekar att internet förbrukar lika mycket energi som flyget. Svinbra, säger jag! Då kan vi ju använda YouTube till att värma upp duschvattnet.

Av: Karl Westin

3 kommentarer

Under Byggande, hållbar utveckling, Innovation, modernism

3 svar till “Kolla alltid YouTube innan du duschar

  1. karlr

    Häftigt!

    Jag såg något mellanting på Svt för ett tag sen (eller om det var DR1) med hus i växthuspark. Med ett rätt avancerat tilluftningssystem tog man in luft då, värmde upp det i växthuset som var placerat mellan byggnaderna, på det sättet skapade lägre gradient mellan ute och inne, förbättrade inneluftsmiljön och sparde betydligt med energi. Detta var i Holland men med lite modifiering skulle det vara möjligt även för oss. Växelsystemet valde bland annat varifrån man skulle ta luft, på norrsidan eller söder, beroende på utetemp… lite så.

    Kan det vara ngt?

  2. Jonas

    Karlr: själv är jag inte jätteglad för ”energisnåla” hus med allt för mycket _aktiva_ system. Men med stora huskroppar kan de passiva varianterna bli oerhört platskrävande, och det mellansteg du beskriver låter intressant (sa du inte förresten att det skulle finnas nåt liknande här i Berlin?)

    När det gäller kontorshusens behov av kyla/bostädernas behov av värme inträffar ju tyvärr inte dessa samtidigt, eller gissningsvis inte ens på samma årstid. Det man skulle kunna göra är att lagra kyla och värme med olika vattenreservoarer, där kontorens bortkylda värme t.ex. skulle kunna värma upp varmvatten till bostäderna. Ö.h.t. bygger väl den ”energieffektiva” teknik som faller mig i smaken mer på värmeåtervinning än på solceller…

    • karl_wetongelit

      Jonas:
      Jag tror en av Ingels poänger är att vi har en jävla massa värmealstrande apparater vars värme går till spillo, samtidigt som vi försöker värma/kyla vår boendemiljö. Självklart kan han dock inte hålla sig ifrån att peta dit lite solceller på taket heller 🙂

Lämna en kommentar