När Dockan rörde på sig

Igår kväll mötte jag vid Dockan i Malmö en myllrande parad av svartklädda, dansande ungdomar som hade haft Reclaim the streets-fest i Västra hamnen och nu var på väg mot, tja…Bodoni. Om jag hade gått på samma Stora Varvsgata på en onsdagmorgon i motsatt riktning hade jag nog mött en annan parad, också den i svarta kläder: Konsulter på väg mot sina arbeten runt Dockan, inte dansandes till en lätt lastbils högtalare, men väl en del av ett morgonslött hörlursdisko.

Dockan har både bostäder och arbetsplatser, men har precis som många andra nybyggda och semi-funktionsblandade områden svårt att förse gaturummet med aktivitet när det inte är morgon, lunch eller eftermiddag. Det rör sig helt enkelt inte så många utomhus en lördagkväll. Utom just igår då. Vad som än hände sedan; tack ungdomar för att ni åtminstone försökte göra Dockan till en blandstad. Ni utgör de första.

Av: David Lindelöw

(Betongelit har på sätt och vis tidigare skrivit om Reclaim the streets-rörelsen.)

4 kommentarer

Under Malmö, stadsliv

4 svar till “När Dockan rörde på sig

 1. Ping: Gerillan i skuggan av Turning Torso – Ett mänskligt fenomen? @ byggblasket.se

 2. Kim Müller

  Ner med vänsterpackets slöseri med skattemedel!

 3. ebbachristinalarsson

  På evenemanget ”Kickstarta Universitetsholmen” den 29 maj inte långt från området Dockan i Västra hamnen var det ständigt återkommande ämnet ”liv dygnet runt”. Detta åberopades som önskvärt mål av både såväl privata företagare som kommunens representanter. Att försöka skapa aktivitet och öppenhet för stadens alla invånare, inte bara studenter, högskoleanställda och anställda på de företag som ligger på holmen, verkar vara prio ett. ”Alla ska känna sig välkomna!”

  Men att vissa boende motsätter sig en demonstration med syfte att irritera ”rika svin” är inte konstigt. Ingen vill få oönskade (uppviglande) besökare till sitt hem och närområde. Men om Reclaim-rörelsen istället hade slagit sig samman med de boende, skickat ut en inbjudan och låtit alla delta i en verklig folkfest kanske ingen polis eller något medborgargarde hade behövts. Kanske hade det istället blivit en mer varaktig grund för en levande stadsdel under fler av dygnets timmar? Kanske hade då paneldebattens önskan om liv dygnet runt kunnat bli en trovärdig paroll värd att försöka leva upp till, istället för abstrakta ord svåra att omsätta i praktiken. Kanske hade inte heller samhällets resurser först gått åt till att på Stadsbyggnadskontoret planera in liv, sedan att motverka det något för livfulla livet genom polisinsatser.

  Stadsplaneringens verklighet – målkonflikter…

 4. Fuck reclaiming the streets its the land we need. I think we should all move down to Ribban for the summer build a wood and canvas eco-city by the beach and start growing some vegetables. That would of course take more engagement than dressing in black

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s