Rågsveds fyra kullar

Jag flyttade hem till Rågsved för ett par veckor sedan. Vid tunnelbanan var det en ombyggnation, planskissen som satt uppe på en skev stolpe såg inte direkt inbjudande ut.

En vän kom förbi ett par dagar senare, hon hade sett bygget, frågade: vad är det dom gör där nere? Det ser inte så fint ut. Jag gillar Rågsved, ville försvara det med näbbar och klor, men tog bara en klunk av kaffet och höll med. Det såg ju inte så fint ut.

Jag gick ner för att gå till affären för ett par dagar sedan, och då var Rågsved så där som världen bara kan vara en solig svensk höstdag när en bott utomlands för länge. Det var liksom en blandning av Håkan Hellström och Ebba Grön i luften. Men bygget var färdigt.

Jag tänkte när jag gick förbi där, att gud, jävla värld. Vem var det som planerade och genomförde detta, för våra skattepengar? Det var upplyst också, som för att accentuera dumheten. Som för att trycka ner Den Nya Staden i halsen på en. Som för att sparka på en förort som redan ligger.

Fyra betongkullar beklädda med konstgräs, spotbelysta. Gräsliga. Jag var en tysk punkare, livrädd för varje tecken på uppfräschning. Pinnade ner för trappan, till affären.

Jag kom hem nu ikväll. Efter ett par öl. Stod vid korvkiosken och tittade mig omkring lite så där. På kullarna satt det två sällskap, konstgräset till trots hade de skapat en plats av det tomrum som funnits där innan.

Förresten var jag ute och promenerade redan i förrgår, rörde mig lite i cirklar mot tuben. Det var ett helt gäng, eller flera hela gäng, av barn som lekte på kullarna. Rullade ner för konstgräset, skrek, kastade pinnar, satt.

Förresten var det inte bara i förrgår, utan även dagen innan. Förresten var det nog varje dag jag gått förbi kullarna sen de byggdes. Det var liksom någonting som hände. Från ett ganska vackert igenvuxet buskage till ett gräsligt konstkullelandskap. Från ett tomrum till en plats att ta i besittning.

Jag stannade upp lite på vägen hem ikväll. Jag kollade in de som satt på kullarna trots att det regnade och trots att konstgräs blir väldigt otrevligt av regn. Det vet jag från när jag spelade fotboll.

Det var ändå någonting som hade hänt där, och det kändes fint.

Jag antar att jag blev glad över det faktum att någon för en gångs skull inte planerat för staden som abstrakt och estetisk vision, utan för staden som konkret plats att ta i besittning.

Av: Betongelits förortskorre

Annons

4 kommentarer

Under arkitektur, stadsliv, Stockholm

4 svar till “Rågsveds fyra kullar

 1. Jens Plan

  Jag jobbar lite med sajten Värdekampen.se och gick in på Rågsved och såg att det enda som var utplacerat som ett tips var ”Thåström växte upp här”.

  Skulle vilja tipsa om att lägga till några fler tips som grannar och eventuella nya grannar kan bli intresserad av. Vet inte om ”fyra kullar” är något som passar, men du har säkert andra tips. Right?

  Det är inte bara innerstaden som ska få uppmärksamhet.

  http://www.vardekampen.se

 2. Förortskorren

  @Jens Plan: Det var fan i mig den vidrigaste sajten jag besökt på riktigt länge. Kommer drömma mardrömmar nu, tack för det.

  Om det här är vad du kallar uppmärksamhet är jag hemskt glad över att den bara drabbar den för länge sedan förlorade innerstaden.

  FYI så är Thåström inte uppväxt i Rågsved utan i Högdalen, men ni innerstadsbor vet väl inte skillnaden på dom orterna anyways.

  Kom, kom atombomb.

 3. Jens Plan

  Det är det jag menar! Pricka in dina förortsfavoriter så sidan inte blir så jälva snevriden.

  Vill du slå ett slag, eller låta sajten leva på som den gör?

  ps. Det känns äckligt pk om min kollega från Östermalm tipsar om loppmarknaden vid Skärholmen…

 4. karlr

  Värdekrampen. Var inte det Knausgaard som skrev ngt om det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s