Boken ”Spelet om Stockholm, Regionplanen – ödesfråga för hela Sverige” tar oss tillbaka till en tid då en liten planeringspamflett hade ett väldigt fast grepp om stadsutvecklingen. En tid då trafikplanering handlade mycket mer om flöde, hastighet och andra fluidmekaniska variabler. Människor i Sverige fick då ta del av klassiker som ljusbefriade gångtunnlar och dubbla högersväng-körfält. I denna skarv mellan 60- och 70-talet föreslogs en regionplan för Stockholm, som gav följande remissreaktioner. Alla är fantastiska på sitt sätt, i boken benämns de som något ”ur svenska hjärtans djup”.
Ulf Kornerup: ”Att tillåta Stockholm att växa är som att sparka ut en svårt cancersjuk från ett sjukhus utan ens försöka hjälpa honom.”
E. Ferdman: ”Stoppa eländet – tänk på människan inte på bilen.”
Paivi Nyman: ”Det finns så mycket annan plats i Sverige.”
Eduard Ahlqvist: ”Låt Stockholm bli en riktigt storstad. En förtätad stad, inget lapptäcke.”
Evald Johannesson: ”Köer, trängsel, långa resor.”
Ingrid Bergström: ”Varför måste det vara närmare till P-platsen än till busshållplatsen?”
Sven Lagerström: ”Planen får inte utformas för en maximal utveckling utan för en önskvärd dito.”
Imorgon (28 nov) är den sista dagen på samrådsperioden för 2000-talets regionplan, RUFS 2010. Så skynda på att skicka in era synpunkter. Om ni inte hinner formulera egna, så använd med fördel citaten ovan. De är lika slagkraftiga idag som för 40 år sedan.
Av: David Lindelöw
Klockrent!
och lite skrämmande…
Gillar er blogg och ert senaste inlägg och håller med fg kommentar att det är klockrent.
Jag gillar även er bloggs inriktning #Denna blogg innehåller åsikter om planläggning av mark och vatten och om byggande. Åsikterna syftar till att med beaktande av den enskilda människans frihet främja en samhällsutveckling med jämlika och goda sociala levnadsförhållanden och en god och långsiktigt hållbar livsmiljö för människorna i dagens samhälle och för kommande generationer”
Detta är även det klockrent och stämmer med det jag just nu arbetar intensivt med, dvs att få Haninge kommun att ta sin egen miljöpolicy på allvar. Läs min blogg och sprid den gärna.
http://haningeprotest.blogspot.com
Fint David! Känner igen boken också…
–> Rolf. Tack! Ang bloggens inriktning så tipsar vi om portalparagrafen i PBL. (kap1§1). Tyvärr kan vi alltså ine ta åt oss hela äran för det klockrena.