På spåret/av banan

Inte helt oväntat så bromsar spårvagn sämre än buss. Detta är en nackdel för spårvagnarna som också har blivit en del av dess trafikmässiga fördel. Eftersom man inte kan väja för hinder har planeringen ofta gett spårvagnen eget utrymme. Detta medans bussarna slåss med den övriga trafiken. Eftersom spåren inte kan läggas så tvärt som en buss kan vända har man fått ta mer hänsyn till spårtrafiken i planeringen. Den planeras före, den får en genare sträckning, den får förtur i trafiksystemen.

Men även, detta är inte bara praxis. Även lagstadgat finns detta. Trafikförordningens andra kapitel säger i stort att man ska lämna företräde för utryckningsfordon med larmanordning påslagen och för spårbunden trafik om inte spårvagnen har väjningsplikt (5§). Dessutom ska man iaktta god försiktighet när man korsar spår och hålla sådan hastighet så att man i god tid kan stanna, står det i 7§. Man ska alltså släppa fram spårvagnen.

Som ett led i att förbättra kollektivtrafiken kanske man skulle kunna lätta på detta strukturella förtryck mot icke spårbunden kollektivtrafik. Det som gäller för spårvagn borde också gälla för buss.

/Karl Rüter

5 kommentarer

Under infrastruktur, kollektivtrafik, livsmiljö, stadsplanering

5 svar till “På spåret/av banan

 1. David

  Någon har haft besök av PG.

  Fast du har ju en poäng. Dock undrar jag vad bilarna bakom denna spårbuss ska hitta på i sådana situationer.

 2. karlr

  Någon hade det, men det var ju tänkt som inspirationsföreläsning och det gav ju ideer!

  Jo, där är ju en poäng menar jag. Om man i större utsräckning planerar för att spårbunden trafik ska gå på busslinjer (som Lundalänken) så hade man tagit ett stort steg. Det handlar ju om en del annat än bara vändradier och procentuell lutning. Bilarna får väl ta vägen dit de kan, de är ju där redan i nuläget, vart än det kan vara. Tror inte det blir något större problem.

 3. David Andersson

  Vem är PG?

 4. karlr

  Det är en man som kan mycket om kollektivtrafik och jobbar med det

 5. Orden är ren poesi. Jag hade inte kunnat säga det bättre själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s