Sittplats = bristande regionutveckling?

Nyligen besökte jag, i samband med en kurs på LTH, Öresundskomitténs huvudkontor i Köpenhamn. Öresundskomitten kan sägas vara en politiskt styrd lobby-organisation som vill få politikerna i Stockholm och till viss del Köpenhamn att förstå Öresundsregionens förutsättningar och behov. En stor del av arbetet gäller just nu att marknadsföra regionens skriande behov av mer investeringar i infrastrukturen, och då framförallt på järnvägssidan.

På en fråga från en av oss elever som handlade om ifall ståplats på flera Öresundstågsavgångar i Skåne är rimligt, svarade direktören att: ”stå på tåget, som jag ofta gör, tycker jag är ett bevis på den lyckade regionförstoringen”. Se där.

Frågan som egentligen borde ställts (vilket förvisso på ett sätt gjordes) är om regionförstoring verkligen är den sanna lycka som många idag vill ge sken av. Är ett ökat och längre resande enbart positivt, även om det sker kollektivt? Jag tror inte folk i gemen hade pendlat om de inte behövt, men att dagens arbetsklimat med centraliseringar och koncentration av kvalificerade arbeten till städer, gör att många mer eller mindre känner sig tvingade att bo och jobba på olika ställen.

Eller vad tror Du? Tycker Du att en ståplats känns positivt?

Av: Henrik Bertheden

Annonser

6 kommentarer

Under Öresund, kollektivtrafik, regionförstoring, samhällsplanering, tåg, trafik

6 svar till “Sittplats = bristande regionutveckling?

 1. Det är nog bättre för hälsan att stå än att sitta ner. I alla fall om man tänker på den växande andelen överviktiga i landet.

 2. David Andersson

  För mig är det en prisfråga. I vissa städer får man stå i 1-1,5 h för att ta sig igenom centrum kollektivt, då är det inte värt det. Men när man betalar 100 kr för motsvarande ett SL-kort, men på årsbasis (Zagreb, Kroatien), tänker man om. (Men så tjänar kroater i snitt 440 euro också.)

 3. Men en,resa,runt,europa,kostar,ero,tur och retur och tillbaka igen.

 4. David Andersson

  Robert, eftersom träning medelst stillastående stående ger så mycket?

 5. David Andersson

  Stillastående stånd?

 6. karlr

  jag vet inte om man kan tycka det känns så lyckat, eller det beror ju på, var det prognostiserat av Öresundsregionen (eller är det skånetrafiken o dsb) att man skulle stå upp varannan resa? Isf har de ju lyckats. Annars har de mest planerat för lågt låter det som. Är det positivt? Vi tog i för lite, och det är jag stolt över, ungefär…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s