Planmonopolet kommer till sin rätt

Något vi diskuterat ganska mycket internt är hur kommuner under högkonjunkturer borde använda sitt planmonopol (dvs. möjligheten att ensam bestämma vad som får och inte får byggas på en fastighet) till att undvika alltför ensidiga exploateringar. Rent konkret skulle detta innebära att man inte tillåter att ett område bebyggs med enbart bostadsrätter eller (ovanligt nuförtiden) enbart hyresrätter, utan tvingar fram en REJÄLT blandad upplåtelseform för att försöka skapa ett icke segregerat område. Nu skriver Sydsvenskan att detta äntligen har gjorts i Malmö kommun, och man har till och med satt maxnivåer för hyrorna i området (även om det är lite svårt för mig att på rak arm bestämma hur generös den satta gränsen egentligen är).

Tyvärr förefaller initiativet komma något sent, bland annat för att högkonjunkturen verkar vara över (PEPPAR PEPPAR! Lyssna inte på mig om ni inte tänkt tanken själva! Fan vilken skräck när man är färdigutbildad snart…) vilket kan uttydas ur att det över huvud taget byggs hyresrätter. Hoppas dock att modellen kan bli vägledande för framtida exploateringar, för att hantera högkonjunkturer på ett vettigt sätt, och för t ex de nyexploateringar som i skrivande stund är på gång.

Av: Jonas Westin

5 kommentarer

Under allmännyttan, bostadsbrist, bostadsrätt, Malmö, Plan och Bygglagen

5 svar till “Planmonopolet kommer till sin rätt

 1. Bra inlägg. Vi får väl hoppas att ni får jobba lite iaf innan depressionen slår till… 😉

  N:a Sorgenfri ser ju riktigt bra ut. Kan det bero på att de använt space syntax-analys? Det brukar nästan alltid bli bra då, jfr nya Backaplan i GBG som är överraskande bra: http://www.alvstranden.com/default.aspx?id=494&navId=230

 2. kommunerna borde även se till att verksamheter integreras med bostäder! både för att minska ensidigheten men också få stadsstrukturer som är miljömässigt hållbara.

 3. karlr

  Det kan kanske vara på sin plats att specificera att man inte kan reglera upplåtelseformen i själva detaljplanen, utan om det ska ske så får det bli i exploateringsavtalen. Med planmonopolet i ryggen, som trumf.

 4. Jenny

  I trädgårdsstads-konceptet från början av 1900-talet fanns ambitionen att blanda olika typer av bostäder, verksamheter och upplåtelseformer. Enligt Johan Rådbergs forskningsrapport ”Attraktiva kvarterstyper” så verkar trädgårdsstaden relativt unik i att den lyckats med den blandningen (ca 50/50 mellan hyres och äganderätt/bostadsrätt) och att den består så idag, hundra år senare. Nu är visserligen Rådberg en stark förespråkare för just trädgårdsstaden, så jag hoppas det inte grumlar hans syn…

  På tal om det där med verksamheter bygger det ju på att affärer och kontor verkligen VILL flytta dit, vilket har visat sig vara ganska svårt, hur mycket man än specar i planerna att de ska vara där.

 5. Ping: Tolkningsföreträde « Betongelit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s