Stadsliv IV: Behov

I söndagens The Guardian fanns en både en krönika och en insändare om offentliga toaletter. Detta eftersom man vill öka antalet public lavatories i Storbritannien. Krönikören Michele Hanson är positiv till idén: ”with our increasingly ageing population, throngs of binge drinkers, 24-hour boozing and a baby boom”.

Under den viktorianska eran byggdes de för att öka den allmänna hälsan och för att gynna nya arkitektoniska grepp. Man kan dock argumentera för idén utan att bli moralistisk. I insändaren (tyvärr ingen länk) är grundtesen att alla har detta basala behov. Det är mer än man kan säga om de obligatoriska latte-automaterna med ornamentkuddar. I Sverige debatteras nog behovet av offentliga toaletter, men väl aldrig ur ett stadslivsperspektiv? Det kanske behövs en stjärnarkitekt som brinner för omsorgsfullt designade urinoarer. Eller en riktigt nödig kvällstidningskrönikör utan mynt i fickan.

Av: David Lindelöw

2 kommentarer

Under livsmiljö, stadsliv, Storbritannien, urbanitet

2 svar till “Stadsliv IV: Behov

 1. Joakim

  Kul tankar. Bänkar, papperskorgar och inte minst toaletter är absolut inslag i stadsmiljön som inte bör underskattas. Och de är få även i Stockholm. Staden/städerna överlåter väl i stor utsträckning toaletterna till det kommersiella, köp en latte så ingår ett toalettbesök! 🙂

  Toaletterna på terminal 5 på Arlanda har ju uppmärksammats internationellt:


  För övrigt, känns det inte lika fräscht att göra en parafras på Al Gore som att citera Florida med efterföljande interjektioner?

 2. Jonas

  Intressant att Joakim också tar upp parkbänkar: Både parkbänkar och offentliga toaletter är numera nämligen utformade med tanke på att inte utgöra grogrund för ”oönskvärda element.” Detta innebär t ex bänkar som inte går att ligga på (saknar ryggstöd och har välvd yta), som finns på t ex Mölndals järnvägsstation, och offentliga toaletter med ultraviolett ljus (så att man inte ser sina vener…) i Folkets Park i Malmö.
  Här kan man naturligtvis gorma ”bara för att man flyttar på problemen betyder det inte att det försvinner!” men då missar man att de här åtgärderna också bidrar till ett mer blandat (från andra hållet) offentligt rum, eftersom det kan tänkas leda till att människor som tidigare bara tyckt att allt var skitit och jävligt kan tänka sig att använda parkbänkar och offentliga toaletter. Hmm, det här är en känslig balans för den socialt medvetne, men visar att det kanske finns viss determinism inbyggd i designen ändå? (ursäkta core-dumpen).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s