Det skrivs alldeles för lite om pendlare – hur de tänker, vad de lyssnar på i sina hörlurar och om man överhuvudtaget kan kategorisera dem som en hyfsat homogen grupp. I städer och regioner som länge haft effektiv och koordinerad kollektivtrafik (exempelvis Stockholm) har många invånare utvecklats till riktiga pendlar-homo sapiens. Det yttrar sig bland annat så här: När ett tåg stannar vid en station vet de att det går snabbast att låta alla som ska gå av få göra det obehindrat.
Öresundsregionen borde vid det här laget skaffat sig en grupp människor som kan kallas vana tågpendlare. Dock är det Malmöfestivalkaos vid varje tågdörr när ett tåg stannar vid en station. Även om det bara är 10 st som vill in i tåget när det stannar så lyckas man nästan alltid på ett effektivt sätt spärra utgången för de som ska av. Jag är hyfsat säker på att många människor skulle hålla med mig om att en tät halvcirkel (bestående av dessa så kallade pendlare) är ett dåligt sätt att släppa förbi mötande människor.
I Japan räknar man på hur mycket snabbare en tåglinje blir om man gör större dörrar. Jag har svårt att tro att ett sådant konsultprojekt skulle betala av sig för Öresundstågen.
Av: David Lindelöw
Väl rutet!
You speak the truth! Ner med pöbeln!
Om vi lämnar insändar-andan över diskussionen:
Öresundsregionens pendlare kommer att ändra sitt beteende med tiden. Men det är konstigt att det inte går fortare att bli en pendlar-homo sapiens.
kanske beror det i sin tur på att folk gnäller för lite på dem…;)
Kanske beror det på att ofta åker man så långt i restid att man faktiskt vill ha en sittplats, något det är kroniskt ont om på öresundstågen. Alltså tränger folk sig. I tunnelbanan i Stockholm så är det snabbare rotation på sätena, har jag inbillat mig. Och inte heller lika länge mellan stoppen, har jag klockat.
Okej, jag vet inte hur situationen är i Malmö, men kan verkligen inte hålla med om att stockholmarna jobbat upp någon speciell effektivitet.
Vad som är bra i Stockholm är att på tunnelbanan/pendeltågen finns det gott om platser då det i regel är långa tåg och som pendlare behöver man inte oroa sig för att inte få en sittplats; det tror jag är ett bra incitament för en lugn pendlingsmiljö.
Till skillnad mot David måste jag nog ändå säga att det fungerar väldigt bra på tunnelbanan med på- och avstigningen. De flesta står åt sidan och låter först folk gå av. Pendeltåg åker jag så pass sällan så där har jag nog inte så bra koll på hur läget är.
Vad gäller stockholmspendlare så ställer de sig alla fall vid sidan om dörren och låter alla gå av först. Det kan bero på att man inte bryr sig om sittplats (för att man snart ska av igen), eller pga att stockholmarna helt enkelt tågpendlat i flera decennier. Dom har det i blodet (?).
David A: Ok, Stockholm är inte Japan där resenärer har dött (klämts i dörren) för att personalen inte ville att tåget skulle gå för sent.
Vill bestämt hävda att det är en myt att på- och avstigning funkar på tunnelbanan i kungliga huvudstaden. Lika mycket en myt som påståendet att stockholmare är bättre på att hålla till höger i rulltrappan. Stockholmare är precis lika feta, korkade och ivägen som skåningar (och resten av befolkningen för den delen).
En intressant och engagerande fråga. Gällande storleken på dörrarna så visar studier att största (tids)vinst vid in- och utpassering görs genom att använda en avdelare i dörren. På så sätt formerar sig människorna i led istället för att irra omkring planlöst. Kan även hålla med om att problemet inte är helt på individnivå utan delviss är strukturellt i det avseende att tågtrafiken i Malmö-Lund kan liknas vid en flaskhals. Eller i rusningstid vid en köttkvarn om man så vill…
herregud, pågatåget har funnits i 25 år…Anpassningen borde ha skett efter 15 år iaf.
Problemet som jag ser det är ju att Öresundstågen är något slags allt-i-allo tåg som antas uppfylla tre egenskaper samtidigt: pendeltåg, regiontåg och nästintill chartertåg för alla som ska med sina väskor och annat löst, skrymmande material fram och tillbaka från kastrup.
Det borde ha hänt ngt vid det här laget. Vid 8 på morgonen och 5 på eftermiddagen borde det ju vara flest pendlare. Åtminstone då borde man märka ett mönster.
Det där med avdelare mitt i dörren kommer väl från en artikel i en av de större svenska dagstidningarna? Var inte det bara ett teoretiskt resultat baserat på idéer om strömmar av individer? Finns det resultat från verkliga tåg?
WORD!
trillade över en sms-tjänst som tipsar en om vart man ska sitta i tåget för att hamna bäst i förhållande till trappuppgångarna på avstigningsperrongen.
http://www.braplats.net/
som ett symptom på diskussionen?
galet hursom
Som helsingforsare, men skåning av födseln, har jag länge irriterat mig över det här fenomenet.
Mina erfarenheter är kanske inte så stora, men nog har trängseln framför de avstigande varit slående alltsedan Öresundsbron kom till. Själv märker jag det mest i Lund och på Kastrup.
Någon enkel förklaring har jag inte att komma med. Tvärt om! För mig ter det sig som om både unga tanklösa studenter och egoistiskt tanklösa danskar gör av samma kontraproduktiva fel.
Lösningen?
Kanske en inspelad rytande valkyria som samtidigt som tågen bromsat in ber de påstigande ställa sig bredvid dörrarna och lämna plats för de avstigande för att påskynda tågets avgång?
kanske borde en annan utformning av perrongerna utforskas? de har ju trots allt sett likadana ut sedan tågets barndom!?
En mer tydlig uppdelning mellan av- och påstigande borde kunna skapas, avstigandeströmmen åt höger, påstigande från vänster t.ex.
Speciell utformning av perrongerna bygger ju på att tågen alltid stannar exakt vid en viss punkt.
På tal om att möta människor inom kollektivtrafik: http://www.sl.se/Templates/Article.aspx?id=7863