Ryan Rail

Den 23:e januari skrev jag i en kommentar till föregående inlägg att

”Det coolaste skulle ju vara om man tog bort SJ:s monopol på Malmö-Gbg-Sthlm (som iallafall ledde till BK Tågs konkurs) och nån idiotentreprenör (Johan Staël von Holstein?) drog igång en lågpriståglinje, ‘RyanTåg’.”

Idag skickade Henrik det här: ”Vill sälja tågbiljetter för 90 kr.” Gissa vad den ”nya” tågentreprenören beskriver sig själv som i SvD:s artikel.

Samma färger som den (ö)kända flygoperatören

”Kommer övriga Sverige få sämre tågförbindelser om SJ:s monopol på de lönsammare sträckorna bryts?”

Svårt att svara på. De allra flesta fjärrtågsträckor subventioneras av Rikstrafiken. Här finns en karta över vilka sträckor som upphandlas. Enligt SJ:s årsredovisning upplever företaget redan konkurrens för charter- och nattåg på vissa sträckor, men det enda exemplet som omnämns är tåg mellan Stockholm och Åre vintertid. Kan inte på rak arm reda ut i vilken utsträckning SJ använder vinsten för att bidra till trafiken på olönsamma sträckor, men rent företagsekonomiskt (med tanke på statens vinstkrav på SJ) är det svårt att tänka sig. Nån som är mer insatt?

Av: Jonas Westin

5 kommentarer

Under allmännyttan, järnväg, kollektivtrafik, samhällsplanering

5 svar till “Ryan Rail

 1. karlr

  En dirket reflektion
  vad jag fattat det som så är det SJ i stort som ska gå plus. Även om en vinstbringande tåglinje tar hem mindre vinst blir de andra linjerna som får bidrag från rikstrafiken inte mindre samhällsekonomiskt nyttiga för det. Skillnaden är att SJ själva kan skjuta till mindre pengar. Alltså blir det dyrare för oss folket när SJ går dåligt. Och i förlängningen får man, i kompensation, lägga ner linjer som inte går med vinst, om vi inte anser att vi har råd med dem. Glesbygdspolitik mot fri marknad. Ungefär…

 2. Jonas

  Vad jag menar i slutet är att det inte är självklart att SJ täcker kostnaderna för olönsamma linjer med vinsterna från de lönsamma. Dock gick det inte att utröna från deras årsredovisning om det är fallet eller ej.

  Eftersom upphandlingen för SJ:s subventionerade linjer sker mer eller mindre utan konkurrens har de inga incitament att göra det heller. Alltså är de ganska fria att lägga vilka bud de vill, och då kan man tänka sig att de bara tillgodoräknar sig intäkterna från linjerna, och resten får Rikstrafiken täcka upp. Men det är bara mitt antagande.

 3. Henrik

  Sedan är det ju inte säkert att sådana subventioner skulle ske öppet, att allt skulle redovisas även om det fanns ägardirektiv om att så skulle vara fallet. Man kan ju jämföra med telia och kopparnätet, där telia tar varje möjlighet som finns att sinka andras tillgång till kopplingsstationer etc.

 4. Såhär resonerar tågmupparna..har inte läst alla inlägg men där finns säkerligen något matnyttigt. Härligt forum för övrigt…

  http://f15.parsimony.net/forum25608/messages/842820.htm

 5. Hey…

  Givetvis kan SJ lägga vilka bud de vill. Men gör SJ det ?!?! Vill bara klargöra att SJ i upphandling (och i konkurrans med andra) FÖRLORAT trafik på sträckorna…

  Linköping – Kalmar/Västervik – Veolia
  Östersund – Sundsvall – Veolia
  Pågatågen – Arriva
  Öresundstrafiken – DSBFirst
  Kinnekullebanan – Veolia

  Sedan kör ju Tåg i Bergslagen och X-tågena av Tågkompaniet AB.

  Så era teorier om att vinstgivande sträckor täcker upp glesbygdens trafik kan ni avskriva. Så VAR det, men så är det inte längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s