Äntligen hyreshus som passivhus

Efter sommaren kommer även du som inte kan lägga upp cashen för en villa bo i ett passivhus. Fastighetsbolaget Älvstranden Utveckling bygger nämligen Sveriges första flerbostadshus utan värmesystem (jag vet, projektet började för länge sedan, men jag har inte fått nys om det förrän nu). Ny Teknik skriver också om hur husets vind ska fuktsäkras med hjälp av ett nytt ventilationssystem. Kallvinden (dvs. ett utrymme ovanför översta våningen som inte är uppvärmt) är nämligen passivhusens svaga punkt: Andra tekniska problem som kan uppstå löses framförallt med noggrannt utförande, medan ett väldigt välisolerat vindsbjälklag faktiskt kan leda till fuktsskador oavsett hur väl utfört det är.

im_hamnhuset_fasad.jpg

Hamnhuset på Norra Älvstranden. Lägg märke till vilken arkitekt som är inblandad.

Detta beror på att takets råspont underkyls vid klara, kalla nätter (har lägre temp. än uteluften), vilket leder till kondens på insidan av kallvindens tak, vilket i sin tur orsakar fuktskador på huset. Hoppas att Ventotech lyckas lösa detta, det är viktigt att projektet lyckas med tanke på passivhusens framtid i Sverige. Kritik har nämligen inte saknats för de redan genomförda projekten.

Älvstranden har också gjort en intressant ekonomisk utvärdering av energieffektiviserande åtgärder inför detta projekt. Intressant är dock att de inte tar upp hur det noggranna utförandet på byggarbetet (som jag nämde ovan) påverkar kostnaden för projektet. Visst, de flesta byggprojekt kalkyleras mellan tummen och pekfingret, men för passivhus får man nog ta till lite större tumme och pekfinger.

En av kommentatorerna på Ny Teknik föreslår att man sänker fastighetsskatten för passivhus. Det låter väl som en intressant idé? Vad säger vår skatteexpert karlr? Läsarna?

Av: Jonas Westin

4 kommentarer

Under Byggande, Ingenjörssmak, Innovation, teknik

4 svar till “Äntligen hyreshus som passivhus

 1. karlr

  skatteexpert va, pyttsan…

  som med miljöbilar ungefär.

  så eftersom det skulle bli billigare att bo där skulle fler vilja bo passivt, såattsäga. Detta skulle i sin tur medföra att marknaden bygger fler passivhus. Nu eftersom hyreshus i allmänhet inte byggs så mycket längre, kanske man ska se till att lägga avdraget på byggandet istället för på slutkundsnivå. Rent spontant känns det som varje krona har möjlighet att användas bättre om det kommer in tidigare i processen. Dessutom blir det en engångskostnad mer på det sättet.

  Hur kommer man då runt knuten att definera de här husen, så att vi inte upplever samma problematik som med miljöbilar? Kanske W/kvm/årsdygn utsläppt energi. Kan man få det att fungera med funktionskrav. Släpp inte ut mer än såhär på vinden tex. I teori eller mätning i efterhand?

 2. karlr

  …f.ö. låter skatteexpert som omskrivning för den som är mest gnällig …

 3. Jonas

  Till skillnad från miljöbilar har det varit ganska lätt att definiera passivhus, man sätter helt enkelt en gräns för energiförbrukningen som du sa. Energiförbrukningsgränsen får ju dock anpassas lite efter husets geografiska placering och rådande klimat (inte väder!).

  http://www.passivhuscentrum.se/mer_om_passivhus.html

  Förhoppningsvis kommer det med i normen att huset inte ska ha traditionellt värmesystem, eftersom det skulle sätta hårdare press på tillverkarna. En viktig del i definitionen är just att huset är passivt, dvs att det inte innehåller en massa apparatteknik och aktiva reglersystem, vilket var fallet med en del försökshus från början av 90-talet.

 4. Lars

  Är inte Ventotechs teknik en kopia på den sedan länge sålda Trygghetsvakten vind? Jag har en sån i mitt hus och den fick jag installerad 2006 två år innan Ventotech kom igång…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s