Förbifart Grönköping

Kristdemokraten Anders Wijkman och framfabsocialisten Johan Ehrenberg glöggminglar nog inte tillsammans i år heller. Men de kanske borde. Båda diskuterar nämligen miljö och transporter med en argumentation som andas stadspolitik – mig veterligen ett ovanligt begrepp inom det svenska debattspråket.

I den senaste Dagens ETC eftersträvar Ehrenberg ett mer samlat grepp på hanteringen av städers miljöpåverkan. Hans tes är att det är i städer som framtidens klimatpolitik avgörs. Medkombatanten Wijkman torde vara en av de få EU-parlamentariker och kristdemokrater i miljödebatten som nämner ordet stadsplanering.

Det kryllar visserligen av stadspolitik i Sverige. När NIMBY-medborgaren inom oss vaknar försvinner flera centimeter av svenskarnas insändarpennor. Det är då märkligt att en av de mest engagerande lokala politiska frågorna har avspeglats så lite i partiprogram och riksdagsdebatter. Man kan nog delvis skylla på det kommunala planmonopolet. Men att stadspolitik insorteras under miljö och kommunikationer i partiprogrammen, för att där spårlöst försvinna – det är ju oförsvarligt.

Av: David Lindelöw

Annonser

6 kommentarer

Filed under politik, samhällsplanering, stadsplanering

6 responses to “Förbifart Grönköping

 1. karlr

  Tråkigt är dessutom att i lördagens lördagsintervju i P1, denna gång med infrastrukturministern så drev hon linjen för ökat kommunalt och regionalt självstyre. Vilket jag tycker går i motsatt riktning mot vad vi behöver för att klara miljömålen, och därmed stadspolitiken.

 2. David Lindelöw

  Ökat regionalt självstyre är inte motsatt riktning tycker jag.

 3. karlr

  En viss skånekommun (mellan malmö o lund) med lite geografisk yta och viktig genomfart till övriga landet är ett exempel på där ökat kommunalt självstyre inte skulle gagnat miljömålen.

 4. David Lindelöw

  Jag menar att det regionala ”planmonopolet” skulle behövas som lite motvikt mot det kommunala.

 5. Jonas

  Johan Ehrenberg har väldigt lite med framfab att göra

 6. David Lindelöw

  Nu kom framfab-frågan! Jag har väntat på den.

  Johan Ehrenbergs ETC går i konkurs men reser sig igen, på ngt sätt, varje gång. Lite som framfab. Och Ehrenberg är en lika galen entreprenör som Jonas Birgersson på framfab.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s