Att skapa karaktär utan att ta tillvara karaktären

Ett bohuslänskt fiskesamhälle präglas byggnadsmässigt främst av två saker: närheten mellan husen och därmed insyn samt att samhällena är svårframkomliga för biltrafik. I Göteborg, vid norra älvstranden, bygger HSB just nu brf Valö Fyr. Området skall, enligt tanken, likna ett bohuslänskt fiskesamhälle. Så långt allt väl, vem vill inte uppleva den bohuslänska charmen men samtidigt ha nära till den stora stadens sus och brus…

brf Valö fyr Göteborg

I samband med projekteringen fick intressenterna värdesätta olika kvalitéer de ville att området skulle ha. Nummer ett på listan blev att ha bilen tillgänglig utanför huset. Nummer två blev att insynen mellan husen skulle vara så liten som möjligt. Med tanke på att prisbilden för bostadsrätterna ligger mellan 3 och 6 miljoner, har jag ett tips till alla de intressenter som inte haft ”turen” att få en köprätt. Köp en lägenhet i Hammarkullen. Där kan ni njuta av en begränsad insyn och närhet till bilen på parkeringsdäcket/garaget i källaren. Lägg sen resten av slantarna på en sommarstuga i det riktiga Bohuslän.  För själva atmosfären av fiskesamhälle lär inte infinna sig i brf Valö Fyr.

Av:  Henrik Bertheden

Annonser

8 kommentarer

Filed under arkitektur, bostadsrätt, Byggande, livsmiljö, samhällsplanering

8 responses to “Att skapa karaktär utan att ta tillvara karaktären

 1. David Lindelöw

  Jag tror Erik Berg på Approximation har skrivit ngt om fiskesamhällenas fördelar. Dom ursprungliga alltså.

 2. David Lindelöw

  Hittar inte hans inlägg. En av fördelarna (som han skrev om) med dessa samhällen har varit att de skyddar med vinden tack vare sin täta bebyggelse med husens knutar in på varandra.

  Att då slippa se grannen och kunna ta bilen till dörren blir svårt.

 3. karlr

  i sus och dus var ordet, mkt roligt det hela.

 4. Per

  Jag undrar vems tanken om det bohusländska fiskesamhälet är, min misstanke är nämigen att Anders Landström som ritat husen inte har tryckt särskilt hårt på just detta, däremot HSB lär gilla möjligheten att kunna sälja sina hus med dylika referenser och brukarna uppskattar det nog. I övrigt så håller jag med om att det är fullständigt bisarrt att i alltför hög grad basera en projektering på marknadsundersökningar, de är av sin natur snuttifierande, ”jag vill helst ha egen tvättmaskin och sopsug och kunna parkera min bil nära huset”. Små bitar som inte ska föraktas, men de förmår aldrig att säga ett dugg om någon typ av arkitektonisk helhet vilket JM, et c tycks ha missuppfattat.

 5. Per

  För övrigt så ligger området på södra sidan av älven.

 6. Tack Per, höll kartan uppåner…

 7. Lasse

  Kan bli bra. Jag förespråkar att vi bygger tät kvarterstad där marken är platt i Göteborg. Och på bergen kan vi bygga låga hus, radhus, villor som ligger tätt och vindskyddat. I de flesta storstäder är det en lyx att kunna bo centralt i eget hus men tack vare våra impediment så kan vi ju faktisk erbjuda folk den möjligheten i Göteborg. Eller så kan man ju göra tvärtom a la Norra Guldheden, markera höjderna med punkthus. Men bygga på bergen bör vi.

 8. Ulrika

  Gå till området och kolla! Så får ni se ett ovanligt område med mycket höga kvaliteter och gott om karaktär! Modern trähusbebyggelse i samklang med naturen.
  Självklart har inte hela projekteringen baserats på en marknadsundersökning bland intressenterna. Intentionerna med projektet var betydligt högre ställda än så. Men finns det 2000 personer i en intressekö till projektet, så är det väl dumt och en smula ignorant att inte fråga vad de har för önskemål?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s