NCC komplett var tydligen inte så lätt

Ursäkta rubriken.

För ett och ett halvt år sedan gick NCC med att ”Nu bygger vi hus på fabrik!”. Väggar och bjälklag skulle levereras färdiga, med väggskåp och tapeter, till byggarbetsplatsen, och det hela skulle kallas ”NCC komplett”. På byggarbetsplatsen skulle sedan de färdiga byggnadsdelarna sättas på plats av ett fåtal montörer, på betydligt kortare tid än tidigare.

husfa468.jpg

Om det hela hade fungerat hade det naturligtvis varit ett gigantiskt tekniksprång för byggbranschen. Byggtider skulle kortas betydligt, möjligheten att styra över byggfukt (fukt som ”byggs in” i huset redan från början, och som ofta varit den huvudsakliga orsaken till nutidens husproblem) skulle öka, både på fabriken med uttorkningsanläggningar och i monteringen, eftersom NCC Komplett-husen byggs under tälttak. Dessutom skulle en del av den tröghet som råder i byggbranschen ha eliminerats, och det industriella synsättet skulle få mycket större utrymme.

Tyvärr har det inte fungerat så bra som man hoppats, skriver nu Ny Teknik. Underleverantörerna har inte kunnat leverera material med de toleranser (exakthet i mått osv.) som NCC behövt för att få fabriken och konceptet att fungera. Jag råkar också fått veta att NCC har varit alldeles för generösa med att låta husbeställarna få styra utformningen av sina hus. Detta har lett till att man inte kunnat uppnå de stordriftsfördelar man hoppades på (återanvändning av byggritningar, osv.). Det skriver dock inte NT om, så jag vet inte om det har med saken att göra.

Hur som haver läggs fabriken inte ned, och jag hoppas och tror att NCC lyckas till slut.

Av: Jonas Westin

4 kommentarer

Under Byggande, Innovation, NCC

4 svar till “NCC komplett var tydligen inte så lätt

 1. Grining byggnadsarbetare

  Om ni någon gång undrat varför byggnadsarbetare ”hatar” arkitekter är det här del av svaret, prefab är, i huvudsak ett jävla skit, det förvandlar oss arbetare från hantverkare i kreativ och skiftande miljö till samma 4 väggar varje morgon, det dödar den relativa friheten vi åtnjuter i vårat arbete och utsätter oss dessutom för samma risk som övriga industrin dvs. att produktionen flyttar utomlands och utförs av folk för 10 spänn i timmen.

  Utveckling i sig och snabbare byggtider är inte problemet, det önskar vi också, men dröjandet av byggtider beror väldigt sällan på oss utan oftast på högre instans dvs. ni, platsledningen, alla olika delar i produktionskedjan, tjafs med betalningar och liknande, tjafs med att få ut material i tid etc.
  Lös det istället, prefabeländet är en dålig lösning, en quik fix på ett betydligt mer komplext problem, som är dålig både kortsiktigt och långsiktigt.

 2. karlr

  ett sånt därnt tält som man sätter upp, begränsar inte det antal möjliga platser för den här typen av PreFab? Har svårt att tänka mig att man har yta nog att sätta upp ett klimattält på många platser i stadsbebyggelsen, tex det bygge som byggs utanför mitt fönster. Där har man sjukt många onödiga transporter, men det finns knappast någon möjlighet att bygga upp ett tält. Eller kan man det?

 3. Ping: NCC Komplett gick inte alls -men Skanska satsar. « Betongelit

 4. Erik Svensson

  En del egenskaper av NCC Komplett
  * det blir inget svinn
  * det klarar inte avkastningskraven som kvartalsekonomin ställer, i varje fall inte i början
  * det är inte alls ”som vi alltid gjort” (som om vi alltid skulle gjort på samma sätt!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s