Klart grabben ska ha en Wingårdh

Gert Wingårdh är ju för närvarande den dominerande arkitekten/arkitektkontoret i Sverige. Från att ha varit ett ganska exklusivt varumärke, där kontoret släppte ifrån sig tämligen få, men genomarbetade alster i prestigearkitektur-kategorin har nu var och varenda kommun bestämt sig för att skaffa sig en Wingårdhare: Jönköping, Sunne, Örnsköldsvik, mfl. Antagligen betraktas det som ett lätt sätt att casha in uppmärksamhet till kommunen, nu när Wingårdh är den enda arkitekt ”vanligt folk” känner till efter all uppmärksamhet kring House of Sweden (den där Calvados eller vad han nu hette som gjorde det dyra tornet i Malmö är väl glömd vid det här laget).

Men när alla kommuner har en egen Wingårdh-lådha, bryr sig någon då? Den första i högstadieklassen som skaffade mobiltelefon var ju häftig, men när jag fick en hade ju redan alla andra mobil. Så för att sticka ut jag fick starta ett band istället, och ja, ni fattar analogin…

wingardh_berga.jpg

Nu har en framsynt kommunpolitiker i Linköping bestämt sig för att det ska bli fler höghus där, skriver Östgöta Correspondenten (se bild). Det aktuella huset kommer inte att ligga i stadskärnan utan en bit utanför, mellan ett mer välbärgat område och ett mindre. I samma tidning framför arkitekt Bo Sundberg vettiga synpunkter.

Kritiken mot Wingårdhs kontor verkar växa i arkitekturkretsar, vilket jag tycker är sunt. Uppenbarligen börjar de få för stort utrymme och bidrar till ytterligare likriktning av prestigearkitekturen (på grund av kommunpampars dåliga koll på utbudet). Jag är inte på rak arm fientlig till ett höghus i Berga; det kan nog bli häftigt med ett sådant där uppe på berget (den tänkta placeringen ligger i närheten av vattentornet). Men de kunde väl ha ringt någon annan?

Av: Jonas Westin

11 kommentarer

Under arkitektur, Linköping, livsmiljö, skyline

11 svar till “Klart grabben ska ha en Wingårdh

 1. David Lindelöw

  Speciellt Sthlm har tagit Gert till sitt hjärta. Hohoho.

  Det finns ju massa andra arKitektkontor i Sverige. Det finns ju alla fall White.

 2. David Lindelöw

  Förresten ser Bergaförslaget ut som en varning om att 80-talets stadsutveckling är på väg tillbaks. Isch.

 3. synd att ralph erskine inte lever längre…
  tänk läppstiftet i göteborg, inredningen där är genomarbetad! Eller Luleå shopping..

 4. Det var ju kul – en wingårdhare. Wingårdh är inte längre på allvar, hans kontor vill bara provocera fram moralismen och sedan stå där och se förorättade ut. Sedan kan de lura småkommuner att en wingårdhare är vägen till framtiden. Patetiskt. /VS

 5. karl_wetongelit

  VS: Menar du att Wingårdhs kontor är arkitekturens svar på Lars Vilks? Husen byggs med dörrarna öppna så att det är fritt fram att sparka in dem. Må de huka på byggnadsnämnden i Linköpings kommun.

 6. http://www.kista.com/sv/news/har_byggs_stockholms_nya_skyskrapa

  Det bör kanske understrykas att huset i länken inte är ett skämt, tyvärr.

  För övrigt har Wingårdhs på riktigt gjort många fina saker. De borde kanske helt enkelt lära sig att säga nej ibland så att de kunde ägna lite mer än en förmiddag per skyskrapa.

 7. Karl: Bra jämföresle. Ungefär så. Delar också Eriks upfpattning att det en gång i tiden var bra – och ifrågasättande – arkitektur./VS

 8. Wingårdh följer väl bara samma trend som en massa internationella kontor som smäller upp byggnader i parti och minut. De är varumärken. Linköpingsskrapan ser ju avgjort rätt konventionell ut, men de stora penseldragen plockas väl fram i de prestigefyllda projekten. Problemet med kritiken av Wingårdh synes vara att varje gång någon tror sig verkligen ha ringat in kontorets raison d’être och stil så glider de iväg och återfinns någon annanstans.

 9. Ping: Klart grabben ska ha en Celsing! « Betongelit

 10. Ake

  Frågan är ju också varför det nödvändigtvis måste vara en svensk arkitekt. Kan man inte ta någon som är bra?

 11. karl_wetongelit

  Åke – naturligtvis är utländska arkitekter minst lika bra som svenska. Dock uppstår lätt samarbetssvårigheter kring olika länders byggnormer och bostadsnormer när man tar in utländska arkitekter; detta gäller naturligtvis också vid ”export” av svenska arkitekter.
  ”Jag kan då inte fatta varför i helvete ni svenskar inte kan öppna ett fönster!” som Kim Utzon sa off the record, på tal om detta med ventilation… /Jonas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s