Flyga med kommunen

Det är ju roligt att flyga, man ser ju liksom sin hemstad lite von oben, så att säga. Jehepp, och Bromma får ligga kvar. På bloggen tidigare har varit både om Bromma och om Ängelholms flygplats, den senare där kommunen går in och undersöker lönsamheten för olika flyglinjer, istället för det eventuella företag som ska driva den aktuella linjen. Här ägs ändå inte flygplatsen av kommunen, det är alltså en allmänhetens välgärning man lägger pengarna på. Ängelholms flygplats ägs av Luftfartsverket.

Halmstad flygplats ägs av kommunen sen ett par år, det är intressant. Varför äger kommunen ett sådant vinstprojekt? En vän till mig berättade att Luftfartsverket var det enda av de fyra trafikverken som gick plus i årsboken. Kan detta ha något med Halmstad att göra månne…

Norrköpings flygplats är ett annat exempel på en flygplats som LFV ville lägga ner som kommunen istället tog över. Nu flyger de till Köpenhamn, en transithall nära dig.

Men alltså, varför ger sig kommunerna in i detta, ge konstgjord andning till flygplatser som inte har, så att säga, luft under vingarna? Kan det vara för att man måste förbättra kommunikationsmöjligheterna med (den internationella) omvärlden? Eller att flyget är så viktigt för regionen att man måste behålla det, oavsett kostnader? Eller att det blivit prestige för random mindre kommun att ha flygraka med Alicante som möjlig destination?

Vem vet? Stockolms handelskammare vill i alla fall ha kvar Bromma med förevändningen till businessflyget. Trollhättans kommun m.a.p. SAAB-GM förbindelserna i Frankfurt. Mobility-Management någon?

Av: Karl Rüter

5 kommentarer

Under flyg, infrastruktur, kollektivtrafik, samhällsplanering

5 svar till “Flyga med kommunen

  1. Jag tror kommunernas intresse i att subventionera och hålla kvar i flyplatserna har flera orsaker. Dels som ett rent presigeärende för att vara lite elak. Att avveckla en flygplats är att flagga för att kommunen är på nedgång, i alla avseenden.

    I annat fall är kommunen eller regionen maktlösa inför en dominerande arbetsgivare. Norrköpings flygplats till exempel ägs sedan 2006 av kommunen. LFV som var den tidigare ägaren ansåg inte flygplatsen tillräckligt lönsam men kommunen tog över ägandet. Flygplatsen har sitt enda existensberättigande i Siemens turbinfabrik i Finspång. Finspång lever och dör med Siemens och Siemens är en mycket viktig arbetsgivare i framförallt Norrköping men även i hela Östergötlandsregionen.

    I Ängelholmsfallet är det nog det första. Eller så luktar det en enskild persons vision som fått ett (alltför) stort genomslag.

  2. Det lustiga i Norrköpingsfallet är att Linköping också har en flygplats. Till detta Skavsta flygplats utanför Nyköping – vilken är den som majoriteten (av vanliga människor) använder sig av från Norrköping och Linköping.

    Dessutom så samarbetar nu Norrköping och Linköping om Fjärde storstadsregionen, vari det är redundant med två (tre) flygplatser. Problemet med Skavsta är att den ligger i Sörmland och inte Östergötland.

    Norrköping jobbar starkt med profilering som trafik- och logistiknav. Det går bra då Norrköpings hamn kommer överleva efter Sjöfartsverkets rensning/genomgång av hamnar.

    Personligen tror jag att Norrköping/Linköping inte kommer försvinna om Siemens försvinner från Norrköping. Linköping har i övrigt problem med att Saab rustar ned. Saab måste hitta en ny nisch, vilket inte bör vara ett problem då man sitter på en enorm hög med kvalificerade ingenjörer som borde kunna komma på nåt att tjäna pengar på, i stället för stridsplan vårt land inte lyckas muta bort.

    Som sagt dock, det är en storstadregion. En sådan behöver en flygplats. Både Norrköping och Linköping har planer för sina nya resecentrum som ser riktigt intressanta ut, detta tillsammans med nya banan till Stockholm om ett tiotal år kommer införliva Fjärde storstadsregionen med Mälardalen. (I vilken Norrköping är slutstation för närvarande.)

    Jag vet inte hur det går för Norrköpings flygplats. Vi var där och spelade in en reklamfilm, det var milt sagt lugnt där.

    Mitt förslag, överlåt flygplatsen åt Skavsta – eller Stockholm International Airport – som har potential och satsa på att komma in i Mälardalen/Stockholmsregionen med Fjärde storstadsregionen.

    Kul i Norrköping är att det är en himla anda från kommunen, de satsar verkligen och är från min erfarenhet mycket hjälpsamma gentemot näringslivet. Ett exempel bara: http://www.norrkoping.se/naringsliv/nyheter/2007/kommunikation-med-narings/ Sedan hjälper det ju att Lundberg är Norrköpingsson, Holmen är ganska international och Stadium rullar på som tåget, så det är ju inte en stad helt utan hopp. Plus ett universitet med LiU Norrköping.

    Ska bli kul att komma tillbaka om tio år och se vad som blev av alla planerna!

  3. David Lindelöw

    Jag tror som Karl och Joakim, att flygplatser ger status åt mellanstora städer. Direktflyg till Alicante verkar vara något att eftersträva ja.

    Pressmeddelande som inte lär dyk a upp:
    ”Hej, vi heter Sverige-köping och är en vanlig svensk stad. Vi tänkte lägga ner vår flygplats.”

  4. Jensa

    Tja, du svarade på din egen fråga i slutet av ditt inlägg – businessflyget & fraktflyget till lokala företag. Det kan vara värt kommunen stora summor att hålla liv i en flygplats om alternativet kan vara att riskera förlusten av en stor arbetsgivare. Närheten till en flygplats kan av samma anledning vara av stor vikt då företag bestämmer sig för var de ska etablera sig och alla kommuner vill givetvis ha möjlighet att få de eventuella arbetstillfällen som genereras då. Att man sedan lägger in direkt flyg till Alicante är uppenbart, har man en flygplats – använd den så blir förlusten lite mindre och man ger lokalbefolkning en service.

  5. Jaha, så alla stora arbetsgivare sköter sina transporter med flyg medan övriga använder marktransporter, och kanske Arlanda vid behov? Käckt att ha en så tydlig definition på vad som skiljer stora arbetsgivare från krafs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s