Mer öststat än så här blir det nog inte i Lund. Busshållplatsen, som antagligen inte har använts på väldigt länge är nog byggd 70-talet, vilket jag gissar utifrån den extrema trafiksepareringen (staketet! staketet!).
Kraftledningar, asfalt genombruten av växter, ett tomt fält (till höger om bilden) som på andra sidan gränsar till en stor trafikled och köpcentrat Nova Lund. Det här stället har inte rörts på länge och kommer antagligen inte bli aktuellt för någon etablering förrän högspänningsledningen försvinner. Den vildvuxna grönskan, som inbjuder till otrygghet nattetid är rätt typisk för Lunds mer nedgångna ytterområden, det är likadant (om inte värre) på Norra Fäladen. Det finns ju inget positivt i något sådant men på något sätt har det alltid varit intressant med de platser som ”blir över”. (Jag har för mig att Erik Berg eller Bios Politikos skrev nåt bra om överblivna platser och hur deras värde ligger i att de kommer försvinna när som helst, säg till om nån kommer ihåg.)
Åk gärna dit och titta (busshållplatsen ligger på Gässlingavägen precis utanför skolan). Det brukar finnas liknande vägar runt alla 70-talsområden med SCAFT-planer. Jag vet att det finns på Linero (också Lund, längst ner i öster, mot Dalbyvägen) och hemma hos er i andra städer också om ni letar. Titta efter följande:
- 60-/70-talsområde som ligger längst ut i tätorten eller gränsar till en barriär.
- Plötsligt avbruten expansion (lade de ner Fabriken i början av 80-talet?)
- En ringväg som ska gå runt hela bostadsområdet, men bostadsområdet ”fyller inte upp” hela ringvägen.
…så ska ni nog hitta något liknande.
Av: Jonas Westin
SCAFT är livsfarligt.
Roliga länkar!
http://approximationer.blogspot.com/2007/08/allmnfarlig-delggelse-av-mellanrummen.html
som i sin tur leder tillbaka hit, i en liten studiecirkel nästan