Dålig arkitektur, del 1

Efter Henriks mer visionära resonemang om höghusen och deras utformnings förtjänster kommer här en sågning av petigare natur. Idag gick vi längs Lantmannagatan, och hittade följande funkisinspirerade hus som antagligen under tidigt 2000-tal renoverats med bizarr okänslighet för stilen. Det är alltså framförallt fönstren på markplan som sticker i ögonen med sina lindrigt lämpliga proportioner. ”Hej och hå, här ska vi dra in gatan i affären så där slickt genom att låta fönstrena gå ner till marken och lägga golvet i nivå med marken. Det blev ju så fint på Marinmuséet i Karlskrona.”

Vykort över förändring på lantmannagatan

Vi utarbetade ovanstående förslag (högra bilden) för att kanske få styr på eländet (vänstra bilden). Kanske hjälper det lite.  Hursomhelst borde man tycka att möbelkedjan till vars båtnad huset en gång byggts om fullständigt skulle sakna kunder med tanke på hur lite känsla för form de verkar ha.

Om någon har äldre bilder på huset eller vet mer om det (arkitekt osv.), hör gärna av er.

Av: Karl Westin & Jonas Westin

4 kommentarer

Under arkitektur, Malmö

4 svar till “Dålig arkitektur, del 1

 1. henrik bertheden

  efter att ha konsulerat mina samlingar hittade jag ett hus i köpenhamn som har en liknande arkitektur. Kanske har det funnits ett liknande takutsprång på malmöfasaden?

  länk till bilden: http://www.flaskhals.dk/betongelit/brunthus1.JPG

 2. David Lindelöw

  Fantastiskt hus. Det i Köpenhamn alltså.

 3. Ej, killar och tjejer,

  Jag gillar bloggen. Mycket intressant och välskriven. Har haft den på test i mina överfulla rss-feeds och nu efter en testperiod på en 1,5 månad kvalar den in och får stanna.

  Fortsätt så och var inte snåla med bilderna, för oss som inte bor i Malmö blir det mycket roligare så! 😉

  David!

 4. Jonas

  David A: Tack ska du ha!
  David L och Henrik: Jag håller med om att huset i köpenhamn är lite likt. Dock får jag för mig att huset i Malmö faktiskt varit möbelaffär hela tiden. Eftersom det senare ligger ganska avsides som det är (och antagligen toklångt borta när det byggdes) kan man tänka sig att det aldrig funnits något liknande skärmtak. Men vem vet? Roligt iallafall att köpenhamnshuset klarar av att ha de stora fönster (ända ner till marknivå) som Malmöhuset inte klarar av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s