Regionförstöring

I Lomma och Höör bygger man fler bostäder. Så trevligt. Men tittar man i ett större sammanhang märker man en utveckling där Malmö och Lund allt mer omges av sovstäder och ”sovkommuner”, som istället för att satsa på egen näringslivsutveckling i allt högre grad försörjer sig på att kränga dyra bostadsrätter till och håva in skattepengar från människor som tjänar sitt uppehälle i de större kommunerna.

Här följer en liten sammanställning av antalet arbetstillfällen inom några kranskommuner till Malmö och Lund (källa: SCB Kommunfakta). Som en jämförelse har jag valt Emmaboda kommun i Kronobergs län. ”Bara för att” har jag också tagit med kommunernas placering på Svenskt Näringslivs ranking över kommuners företagsklimat 2007.

Tabell över några kommuner: arbete och företagsklimat

Som synes har Emmaboda, en liten kommun mittemellan Kalmar och Växjö, klart fler arbetstillfällen i förhållande till folkmängden än Vellinge. Detta trots att friheten torde vara mindre och skatten högre. Ärade Akademiledamöter! Hur kan Sveriges ”252:e bästa kommun” klå vårt rikes bästa (!) när det gäller arbetstillfällen? Jag kan nog tycka att de slipsbeklädda herrarna har något att klura på, men det är egentligen inte det vi ska diskutera.

Det vi ska diskutera är den ständigt pågående regionförstoringen i Skånes län. Politiker som tycker om att synas på bild och skaka hand använder gärna detta ord, regionförstoring, i ett positivt sammanhang. Detta är förljuget. Hur kan det vara positivt att vi reser allt längre för att göra något så enkelt som att arbeta? Är det verkligen rimligt att lägga 2 timmar om dagen för att ta sig till jobbet? Att reglera arbetsplatsernas placering behöver inte innebära planekonomi utan kan göras genom näringslivssatsningar, och sättet Lomma, Vellinge, Höör och andra omgivande kommuner agerar på i sydvästra Skånes utveckling är oansvarigt och osolidariskt.

Av: Jonas Westin

Annonser

3 kommentarer

Filed under regionförstoring, samhällsplanering, sovstad, vägar

3 responses to “Regionförstöring

 1. henrik bertheden

  vet inte om du sett det jonas, men i sydsvenskan häromdagen dryftade man ungefär det här, problemet att folk jobbar i malmö, men bor i kommunerna runt omkring. Man hade därför på förslag att utöka Malmö kommun med ex. Vellinge och Lomma. Också ett sätt att regionförstora på…

 2. Jonas

  Att bygga ett ”stor-Malmö” löser inte hela problemet (iaf på kort sikt) eftersom folk fortfarande har lika långt att åka till jobbet. Däremot löser det skattefördelningsfrågan. Kan dock inte tänka mig att det skulle finnas något stöd överhuvudtaget i Vellinge och Lomma för att gå upp i Malmö; man kan inte BARA piska dessa kommuner, det vi vill ha är ju långsiktighet och gemenskap och det uppnår man inte genom bestraffning.

 3. karlr

  En ide med regionförstoring som vi tryckt på lite tidigare, är väl att man ta beslut som rör nuvarande regionen inom framtida kommunen, därmed komma runt vissa antagonister till de infrasatsningar som vi faktiskt behöver göra.

  Fast å andra sidan, vore lämpligare att slippa ta den omvägen, därmed låta skattepengarna fördelas mer lokalt, därmed låta kommuner som burlöv få nytta av sina egna skattepengar Men samtidigt ha en starkare regional bestämmanderätt för större infraprojekt. Hur når vi dit? Eller kanske, är det önskvärt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s