Den allmänna nyttan av att bo i centrum

I en ledare i Expressen klagas det på att allmännyttans bostäder inte följer attraktiviteten för respektive område de finns i. Det sägs att det kostar för lite i centrum där många vill bo och lite i förorten där man inte vill bo, de förorter med mycket problem.

Men, pricipen med allmännyttan är att den inte får drivas i vinstsyfte. Alltså, de kan i princip inte ta ut mer pengar för en lägenhet än vad huset med omgivande grönytor kostar att driva och förnya. Alltså kan man inte heller sänka prisnivån i ett lägenhetsområde. I princip.

Men om man ser ett bostadsföretag som har lägenheter i både attraktiva områden i centrum samt i betongförort (t ex MKB, LKF) kanske man kan tänka sig att jämka lite. Vad skulle det då få för konsekvenser?

Well, enligt mig är inte det en bra lösning för att det finns förhållandevis få lägenheter i centrum i jämförelse med förorterna. Därför skulle en stor höjning i centrum endast ge en lite minskning i förorten.

Man vill, som stadsplanerare, med hjälp av allmännyttan, undevika att segregera staden. Därför, för att motverka detta är det viktigt att erbjuda billiga bostäder även i centrum.

Har man genomgående höga hyror i centrum blir folket i staden en homogen grupp, någotsånär. Det ska undvikas.

Av: Karl Rüter

Annonser

2 kommentarer

Filed under allmännyttan, samhällsplanering, Staden

2 responses to “Den allmänna nyttan av att bo i centrum

  1. henrikb

    tyvärr är det svårt att undvika höga hyror i centrum, eftersom alla försöka att bygga billigt försvann när investeringsbidraget togs bort. En åtgärd som för en lekman med liten insyn verkar skapa än större klyftor. Hur skulle man kunna utforma andra incitament för att få byggföretagen att bygga billiga hyresrätter i centrala lägen? Förslag?

  2. karlr

    sätt tillbaka investeringsbidraget är ett förslag, läste någonstans att sen det togs bort har man ”slutat” bygga hyresrätter, den 1/10 som investeringsbidraget hjälper till med är nödvändig för att det ska bära sig ekonomiskt att bygga hyresrätter.

    i Tylösand (Halmstad) skulle det nybyggas hyresrätter (ca 30 tror jag). Blev omvandlade till bostadsrätter iochmed att bidraget togs bort. Och där är bara en av alla platser som verkligen behöver lite blandning. (stod i Hallandsposten nyligen)

    Jag vet inte om detta går att detaljplanestyra, men det kanske vore önskvärt med en styrning på det viset. Säg att X% av ett visst kvarter ska vid nybyggnation vara hyresrätter. Och på andra hållet också. viss % bostadsrätter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s