Skatteverket och stadsbilden

Fastnade för en artikel i Sydsvenskan den 2 juni. Återges med lite egna tankar här nedan.

Lokalhyrorna i centrum i många städer skjuter i höjden. Många bostadsfastigheter har lokaler för handel i bottenplan. Om mer än 40 procent av fastighetsföreningens intäkter kommer från dessa lokalhyror klassas föreningen som en oäkta bostadsrättsförening, detta räknar Skatteverket ut mha en schablon. Oäktingen får betala mer skatt, man får inte heller uppskov med reavinstskatt och man riskerar att få sänkt värde på sin fastighet.

När det rör sig om bostadsrätter får de föreningar som inte hyr ut sina affärslokaler utan säljer de som andelar skatta för en inkomst man inte har. Alltså, bostadsrätter utan inkomst från näringsverksamhet, men med en fingerad inkomst på mer än 40 % av totala inkomsten, får betala som om de hade det.

För att åtgärda problemet har en del berörda fastighetsägare försökt stycka av bottenplanet genom trediminensionell fastighetsbildning. Det har visat sig problematiskt bl.a. då man måste brandsäkra på ett helt annat sätt mellan fastigheter än inom en fastighet.

Någonstans rör detta sig om folk som kommer ikläm för att Skatteverket gör en nyundersökning av fastighetsbeståndet i Skåne. Men det kommer också att påverka stadsbilden.

Fler fastighetsföreningar i centrum kommer vilja omvandla affärsverksamhet till bostäder för att komma undan skatten. Eller stycka av tredimensionellt, där det är möjligt. Vi vill knappast ha färre affärslokaler i centrum, men en rimlig lösning för en bostadsrättsförening i kläm är att göra om affärslokalen till bostad och därigenom minska den totala affärsytan i föreningen. När affärshyrorna i området höjs ännu mer kommer man tvingas omvandla ännu fler affärer. Dåligt.

En annan lösning vore att Skatteverket funderar lite mer på vad deras skatter har för påverkan på stadsbilden.

Lämna en kommentar

Under bostadsrätt, fastighetsbildning, skatteverket, Staden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s