Förtäta! Bygg en park

Det talas mycket om förtätning, men få talar om vad det är vi bör förtäta. Den tekniska termen exploateringsgrad ekar nog fortfarande i många stadsplanerares och ingenjörers huvuden, men är det verkligen det som gäller? Ska vi bygga husen högre, med smalare gator, bygga igen parkerna, trädgårdarna och de gröna ”restytorna”? Är parker, fotbollsplaner och koloniområden potentiella tomter som nu till slut kan säljas av och byggas igen med den hållbara täta staden som förevändning? Risken är att den täta staden blir ett svepskäl som gynnar exploatörernas intressen.

En tät stad är inte en stad där man måste ta bilen, bussen eller tunnelbanan för att nå en park, ett löparspår eller natur. En tät stad är en stad där man som invånare har nära till de funktioner man behöver i vardagen. Och ja, människor behöver parker och natur. Vi kan i den täta stadens namn fylla städerna med bostäder, handel, arbetsplatser och folkhorder till den grad att staden blir en hemsk plats att bo på. Om vi inte tänker oss för kan vi göra staden så ogästvänlig att människor börjar flytta ut på landet igen.

Det hade inte varit första gången i historien.

Av: Jenny Åkesson

6 kommentarer

Under förtätning, livsmiljö, parker, stadsplanering

6 svar till “Förtäta! Bygg en park

 1. henrik bertheden

  Under begreppet “förtätning” , ingår det inte även en tanke om varierande stadsmiljöer? I sådana fall borde tanken med igenbyggda parker inte vinna något gehör hos stadsplanerare och arkitekter. Betydelsen av parker/motionsstråk för en stads funktion tror jag att även en aldrig så byggkåt exploatör förstår, vem vill hyra/köpa lägenheter utan direkt tillgång till gröna områden?.

 2. David Lindelöw

  Väldigt många i Stockholm vill nog köpa lägenheter utan närhet till grönområden. Diskussionen om att bygga i Stockholms grönområden är väl det bästa exemplet på den här diskussionen.

 3. David Lindelöw

  Förresten så kör Christer Ljungberg en hederlig vanlig bensindriven S80. Roligt!

 4. Karl Rüter

  Närhet till grönyta är väl en sak som triggar en högre prissättning, men jag tror man bygger där man kommer åt, så länge man är på hyfsat avstånd till centrum.

  Men detta gäller väl knappast bara för Stockholm.

 5. Ping: Would someone please think of the children?! « Betongelit

 6. Peder

  Bra ifrågasätt förtätning, röstfiske och dess iver att utnttja kvarlämnad yta för luft och fritid t ex bygga mer hus i motsättning mellan kall stordrift och mänskligare samhälle. De som utnyttjar ytorna anklagas för egoism som inte vill släppa till sin fritidsyta åt nya grannar. Många Stockholmare välkomnar inte betongelit och giriga brf-köpare. Avundsjuka driver debatten att gilla betong eller flytta till landet = cynism. Tack för ditt blogg ämne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s