Känn ingen sorg för mig, Norra Sorgenfri

När jag sitter i bussen mellan Malmö och Lund stiger det på en man 50+ med byråkratiskt utseende och sätter sig bredvid mig. Jag läser över hans axel i det häfte han tar upp, och det visar sig vara en utredning, gjord av stadsbyggnadskontoret i Malmö kommun, som behandlar industriområdet Norra Sorgenfris framtid. Idag är området tämligen förfallet, och dessutom enligt rapporten plats för både allehanda skumraskaffärer och Malmös prostitutionsstråk. Eftersom det är ganska centralt beläget har dock kommunen bestämt sig för att göra en ny detaljplan för området. Tanken är att behålla en del (äldre) industrilokaler och deras verksamhet, samtidigt som många (inte lika gamla) hus rivs och ska ge plats för bostäder och en ny blandad stadsdel. I Punkt SE (!) menar en företrädare (s) för kommunen (som jag glömt namnet på) att exploateringen i Norra Sorgenfri INTE kommer att likna Västra Hamnen och Bo01, utan tanken är att skapa en ny stadsdel med billigare bostäder ”för ungdomar”.

Kan man verkligen BYGGA nya hipsterkvarter?
Troligen inte. Jag har tidigare hävdat att man inte utan vidare kan bygga in det som diffust kallas ”karaktär” i ett område, men i och med att man avser spara en del äldre bebyggelse har kommunen faktiskt en gyllene chans att bygga ett nytt område med något av den särprägel som kännetecknar t ex Möllevången (hatar att jag refererar till den) och som det är en oerhört lång, ofta slumpartad, och krokig väg att nå fram till. Herrejävlar, här har man faktiskt chansen (fast det återstår väl att se om man tar den) att skapa något riktigt bra! Vad skulle Betongelit vilja göra med Norra Sorgenfri? Fortsättning följer, det kan du ge dig fan på.

Malmö kommuns sida om Norra Sorgenfri (för medborgarinflytande) här.

5 kommentarer

Under bostadsbrist, förtätning, stadsplanering

5 svar till “Känn ingen sorg för mig, Norra Sorgenfri

 1. David Lindelöw

  Jag rekommenderar ett besök på utställningen om områdets framtid – 5 min från där jag bor.

  (Var glad att jag inte skrev ”Som boende på Sorgenfri så…bla, bla…”)

 2. David Lindelöw

  När jag var där med Anton (både sambo och landskapsarkitektstuderande!) pratade vi ganska länge med en anställd på Malmö SBK som tvingades hänga på utställningen varje torsdageftermiddag och vara trevlig mot besökare. Iofs var det bara jag, Anton och en massa lattemammor som var besökare (lattemammor som hon kände).

  Jaja. Det finns många fina byggnader att använda i området. Tyvärr kommer alla härliga, ruttna ytor försvinna.

  Hon från SBK nämnde aldrig en liten detalj: Malmös största horstråk ligger mitt i området. En sån där pikant detalj som beskrivs som ”varierande verksamheter” i förslaget, och därmed bakas ihop med konstnärskollektiv och nyinflyttade diversebolag.

 3. Ping: Gentrifiering som tillväxtmotor « Betongelit

 4. Ping: Stadens fjärrverkan « Betongelit

 5. Eva

  En annan pikant detalj är väl att Malmös största horstråk tidigare utgjordes av Kungsgatan, norr om Rörsjöstaden. Det löste man genom att göra Kungsgatan till en säckgata. Så slapp Rörsjöstadens invånare verksamheten (alternativt kunde uppsöka den utan att resten av familjen behövde bevittna det) och den flyttade vidare till industriområdet. Så den verksamheten har samhällsplaneringen flyttat på förut o även då ganska nära i tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s