Dags att slakta ”heliga kor”?

Haha, älskar att jag fick med ett av ledarskribenternas favorituttryck i rubriken…

DN skriver om protester mot att man bygger flerbostadshus i ett äldre villaområde. Jag vet inte så mycket om Stockholm och hur detta område ligger i förhållande till övrig bebyggelse, men faktum är att vi står inför en liknande situation i Lund, vilket Sydsvenskan skriver om. Det som händer är alltså att byggföretag/projektutvecklare köper upp fastigheter i äldre villaområden (där tomterna är större än vad som är normalt för nya exploateringar) och använder dessa för att bygga lägenheter (som regel bostadsrätter).

Detta är egentligen något man kunnat förvänta sig under en längre tid; t ex bebos villorna i Professorsstaden i Lund i allt högre utsträckning av företag och universitetet. I vissa fall hyrs också villorna ut som studentbostäder av mindre företag eller privata investerare, ibland med mindre seriösa förtecken

När alltså huspriserna går upp i centrala områden kan man förvänta sig den här sortens ”strukturomvandling”. Jag ser positivt på denna förtätning, tråkigt bara att det är bostadsrätter som byggs. Förtätningen kan tänkas bidra till att bryta det dödläge som råder i extremt attraktiva områden med liten omsättning på bostäderna, och är nog också ett måste för att kunna bredda stadskärnan; tyvärr på bekostnad av en unik miljö med historiskt värde. Jag tror dock inte att det finns någon risk att Professorsstaden har försvunnit om några år men faktum är att om Lunds centralare delar ska kunna expandera och förtätas måste man på något sätt ta sig förbi de villaområden som omger centrum i de flesta väderstreck. Detta ligger ändå i min mening långt fram i tiden, och dessutom finns det faktiskt andra ändar att börja i!

Edit: Kalle skriver om ytterligare en ände att börja i här.

Annonser

6 kommentarer

Filed under bostadsbrist, förtätning, stadsplanering

6 responses to “Dags att slakta ”heliga kor”?

 1. Henrik Bertheden

  förtätning är helt rätt väg att gå, men då måste vissa problem lösas (förrutom att se till att det blir blandade boendeformer). En förtätning orsakar högst troligt ett större trafikflöde i det aktuella området. För att stävja detta krävs det att kollektivtrafiken i området byggs ut i samma takt som befolkningsantalet ökar. Frågan är hur lätt detta är i centrala områden som exempelvis professorsstaden…

 2. Replik till Bert H:
  Nej, man måste inte bygga ut kollektivtrafiken i tex Professesorsstaden om den förtätas. Med tanke på de korta gångavstånden räcker det nog att befintliga linjer går oftare. Förtätning möjliggör ju att att befintlig koll blir än viktigare än innan.

 3. Vad är nu detta? Varför har ni bytt ut den underbara slogan ni hade innan mot sådant här inställsamt mjäk? Tillbaks med Vår stadsplanering är bättre än… xxx!

  (inser att jag kanske klampar in i en infekterad intern diskussion, men vi läsare måste ju också ha något att säga till om)

 4. Karl Rüter

  läsare ska klart ha ngt att säga till om. Och diskussionen är väl inte infekterad än vad jag vet men kanske kan den bli…

 5. David Lindelöw

  Du gjorde den just infekterad Erik! =) Jag valde vår nya slogan, även om det hela bilden bara är på försöksstadiet.

  Vi ska STÖTA och BLÖTA det här på vårt möte imorgon.

 6. Pingback: Inte trångbodd, förtätad « Betongelit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s