Parkering für alle

Många kommuner har en så kallad parkeringsnorm som bland annat styr hur många parkeringsplatser en fastighetsägare måste ställa till förfogande vid nybygge. Parkeringsnormen ligger till grund för detaljplan och måste uppfyllas för att man ska få bygglov. Dagens norm är för exempelvis Malmö innerstad 0,8 p-platser per hushåll och 1,1 utanför centrum.

I Malmös parkeringsnorm från 2001 skriver man att ”Erfarenhet visar att man sällan bygger fler parkeringsplatser än normen kräver eftersom parkeringsanläggningar kräver mark, kostar pengar och det kan vara mer lönsamt att bygga något annat på marken”. Med detta sagt är det tydligt att kommunen med parkeringsnormen sitter på ett kraftigt verktyg att styra antalet parkeringar vid nybyggda fastigheter, och därmed biltrafiken i största allmänhet.

Genom att minska normen för nybyggda områden kan man styra de boendes vanor. Bo01 räknas till de icke-centrala lägena i parkeringsnormen och anses därför behöva minst 1,1 p-platser per hushåll. Jag har hört att underjordiska garage på centrala lägen som Bo01 kostar runt 250 000 kr per parkeringsplats att bygga (vilket ändå är mer ekonomiskt lönsamt än att använda attraktiv tomtmark i området till ovanjordisk parkering). Då undrar man om 1,1 p-platser verkligen är nödvändigt. Bo01 ligger nära centrum, stationen och en framtida Citytunnelstation och har på det sättet potential att vara en ”hållbar framtidsstad” i fler bemärkelser än vad det är idag. En bra variant hade varit att hålla vissa lägenheter utan parkering, och därigenom göra dem billigare att köpa eller hyra.

Anmärkningsvärt är också att Malmös parkeringsnorm från 2001 inte alls nämner miljön i sina avvägningar, utan bara var mans rätt till sin bil nära sitt hem.

Parkeringsnorm för Malmö

Annonser

2 kommentarer

Filed under parkering, parkeringsnorm, stadsplanering

2 responses to “Parkering für alle

  1. David Lindelöw

    Äntligen! Mycket välkommet inlägg. Och effektivt presenterat!

  2. Pingback: abnorm P-norm « Betongelit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s