Plan- och byggkommittén föreslår i och med införandet av den förenklade Plan- och bygglagen (införs 1 jan 2008) några saker som ska slippa bygglov i fortsättningen, bland annat:
– Ökad friggebod till 15 kvm från de 10 som är nu.
– Man ska få bygga skärmtak över veranda på max 15 kvm skärmtak.
– Friliggande carport eller garage inom gällande planbestämmelser, eller på max 30 kvm utanför planbestämmelser.
Intressant är att man får ökade befogenheter att bygga på sin egen tomt när det känns som de i många fall redan täta områdena blir ännu tätare. Man kan också tycka att nattväktarstaten har gjort sig alltför påmind tidigare. Mot det argumentet kan man säga att folk i allmänhet inte ser till bostadsområdets helhet, utan (oftast) bara till sina egna behov. En gång har reglerna skapats för att gemene man ska trivas i ett område. Detta blir ett sätt, för att anknyta till liknande diskussioner, att frångå planläggarens, landskapsarkitektens och arkitektens idéer och skapa något eget. Är det månne en nedgradering av statusen av vissa yrkesgrupper? Deras områden, så vackert planerade, blir ju så gräsligt förvanskade.
Man kan å andra sidan hävda att man förändrar Plan- och bygglagen med dessa bestämmelser för att de är redan ett faktum, folk bygger redan skärmtak och för stora friggebodar samt carport till sin femte bil. Snart blir det väl dock så att man tar bort bygglovskravet för friggebodar i två våningar med fyrtorn därtill för att havsutsikt ändå är var persons rättighet.
DN skriver om detta i denna länk
Jag tycket jag hörde att man även ska få ändra fasaden utan bygglov, något som skulle göra det möjligt att bryta mot homogeniseringen av bostadsområden – antagligen till grannarnas förtret. En chockröd dörr i ett stilrent område, huu!
Menar du att nedgraderingen av arkitektyrket skulle vara en medveten tanke? Eller är det önsketänkande från din sida?
Angående homogeniseringen så ska inte den finnas i så stor utsträckning att den blir störande, var det ju tänkt, men det är ju förstås individuellt…
Jag menar att nedgraderingen är en effekt av förändringen i Plan och Bygglagen, kanske inte så påtaglig att den stör mig, men ändå. Jag tror också att man har tänkt på detta när de skrev om lagen. Men struntat i det. Det är alltså inget önsketänkande från min sida.
Angående fasaderna är det konstigt i min mening att de inte släppt på reglerna där. Det borde släppas före den utökning som nu skett.
Jag känner att de områden som framförallt kommer att påverkas av dessa liberaliseringar är inte de som ligger mest tankeverksamhet bakom. Således innebär inte detta egentligen någon nedgradering av arkitektens roll eftersom arkitekten inte varit speciellt inblandad från början! Exempel som på områden som antagligen påverkas i HÖG grad är Annehem i norra Lund, som är en random villamatta byggd antagligen byggd till synes útan inblandning av arkitekter, medan väldigt planerade områden (ex Västra Hamnen, ständigt återkommande) där det kan finnas något att bevara antagligen inte påverkas av carport-anarkin på samma sätt.
Nozick om nattväktarstaten
”Från ett naturtillstånd under anarki, visar Nozick, skulle en stat uppstå även om ingen medvetet försökte åstadkomma detta. I naturtillståndet bildas spontant olika skyddssammanslutningar för att skydda medlemmarna från kränkningar av deras naturliga rättigheter och för att kräva gottgörelse vid inträffade kränkningar. Så småningom kommer en enda sammanslutning att dominera ett territorium, vilket medför att ‘privat’ rättsskipning förbjuds. Vi får då en ‘ultraminimal’ stat med monopol på organiserad våldsutövning”
What d’you mean by ”nattväktarstaten gjort sig påmind tidigare”.. tror inte nozicks nattväktarstat lägger sig i folks carportar, eller är det just det du menar?