I den schweiziska staden Zürich arbetar man sedan flera år intensivt med trafikplaneringsfrågor. Till skillnad från många andra städer ges kollektivtrafiken högsta prioritet i gaturummet. Bussar och spårvagnar får alltid grönt ljus vid passering, på bekostnad av bilisternas framkomstmöjlighet. Istället för att bygga fler vägar har staden satsat pengarna på intelligenta trafiksystem som bidrar till att optimera utnyttjandet av de vägar som finns. I stadskärnan får det sedan 1990 bara finnas ett bestämt antal p-platser, offentliga som privata. Ska det byggas nya, måste samma antal försvinna någon annanstans innanför stadens gränser. Det talas även om att i framtiden bygga kvarter där enda tillgången till bil ska vara genom en bilpool.
Strategin har varit framgångsrik. Zürich kollektivtrafik kännetecknas av hög punktlighet och låga väntetider, två faktorer som får människor att välja bort bilen. 80 procent av kollektivtrafiken håller tidtabellen med endast 30 sekunders avvikelse
Jag tycker att Zürich har fattat poängen. Framkomligheten blir sällan bättre för att nya vägar byggs utan snarare tvärtom. Genom att ha skapat planeringsorgan med stora möjligheter till styrning har man fått en förändring av attityden inför kollektivtrafiken. Det är inte fult att åka kollektivt, utan ses snarare som ett tecken på smarthet och intelligens.
Bilismen tror inte jag stoppas av högre avgifter, för många är bilen viktigare än så. Begränsningar av användningen är istället melodin. Kan man inte köra bil kan man inte!